Hyppää sisältöön

Mitä kasveille ekosysteemihotellissa kuuluu?

Julkaistu 04.09.2019

Kesäkuun alussa kasvilajeja siirrettiin Väylän toteuttaman Pasila-Riihimäki välin rautatien rakennushankkeiden tieltä turvaan Vuokon luonnonsuojelusäätiön omistamalle Kakslammin luonnonsuojelualueelle. Nyt kasvit ovat asuneet uudella alueella läpi kesän.

Kesän aikana Kakslammin ekosysteemihotellialuetta kasteltiin useita kertoja ja Vuokon luonnonsuojelusäätiön työntekijät kitkivät alueelta koivun taimia. Kakslammin ekosysteemihotelliin siirrettäviä kasveja olivat kesän alussa muun muassa ketomaruna ja keltasauramo, joilla useat harvinaiset perhoslajit elävät. Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) tutkija Terhi Ryttäri kävi tarkastamassa Kakslammin nykytilannetta elokuun lopulla.

”Tilanne oli erinomaisen hyvä. Hotellin siirtolaikuilla kasvoi yhteensä 115 ketomarunaa, joista 8 kukkivia, ja 52 keltasauramoa, joista 8 oli kukkivia. Siirrettyjen kasvien lisäksi myös siemenpankista on noussut useita kasveja. Jos kasvit selviävät talvesta niin ensi kesänä hotellialue näyttää varmasti jo tosi hyvältä”, kertoo Terhi Ryttäri käynnistään Kakslammilla.

Alueella tulee olemaan hoitotarvetta jatkossakin: koivun, pajun ja pujon taimia on paljon ja ne on hyvä saada pidettyä kurissa. Mahdollisia uusia kohteita ajatellen näyttää siltä, että pelkän pintamaan tuominen saa oikean kasvillisuuden nousemaan. Pelkkään siementen siirtelyyn verrattuna pintamaan siirrolla on etunsa, sillä mukana tulee myös muuta lähtöalueen lajistoa mukaan.

Ekosysteemihotellien ideana on siirtää harvinaistuneita kasveja ja esimerkiksi perhosia ekosysteemeineen turvaan isojen rakennushankkeiden työmailta. Rakennushankkeiden jälkeen kasvit palautetaan takaisin alkuperäiselle kasvuympäristölleen tai ne jäävät asumaan uudelle alueelle. Maankäytön muutoksista huolimatta luonnon monimuotoisuutta on ekosysteemihotellien avulla mahdollista ylläpitää.


Aiheesta muualla

Väylä: Ekosysteemihotelli tarjoaa turvapaikan infrarakentamisen vuoksi uhatulle lajistolle

SYKE: Ekosysteemi auttaa turvaamaan luonnon monimuotoisuutta maankäytön muutoksissa

SYKE: Ekosysteemihotelliraportti


Lisätietoja:

Terhi Ryttäri
Vanhempi tutkija, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
p. +358 295 251 585
[email protected]

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.