Hyppää sisältöön

Luumäki-Imatra-ratahanke: Sallittua seisoskelua

Julkaistu 11.6.2021

Radan vieressä voi nähdä henkilön seisomassa ja katselemassa vieressä kulkevia raiteita. Kyseinen henkilö on turvamies, ja hänellä on erittäin tärkeä rooli rata-alueella tehtävien töiden turvallisuuden varmistamisessa. 

Rautatiealueella tehtävät työt jakautuvat kahteen osaan: liikenteenohjauksen luvalla tehtävään ratatyöhön sekä muuhun rautatiealueella tehtävään työhön. Jälkimmäisissä töissä tarvitaan usein turvamiestä, jonka tehtävä on varmistaa raiteilla jalkaisin tehtävän työn sekä työkoneella raiteen välittömässä läheisyydessä tehtävän työn turvallisuus. Turvamies on turvamiespätevyyskoulutuksen suorittanut henkilö, joka on määrätty toimimaan turvamiestehtävissä. 

Tiesitkö tämän turvamiestoiminnasta?

 

  • Turvamies seuraa jatkuvasti junaliikennettä ja varoittaa äänimerkin avulla lähestyvästä junasta.
  • Turvamiehen tehtävään tulee määrätä henkilö kirjallisesti.
  • Oranssi väri on varattu vain turvamiestehtävässä toimiville. Muut työntekijät eivät saa käyttää oranssia väriä työvaatteissaan ja kypärissään rautatiealueella ja sen välittömässä läheisyydessä
  • Mobiililaitteiden ja muiden tallentavien laitteiden käyttö on kielletty raiteella työskenneltäessä, jos turvamies ei ole paikalla turvaamassa työtä.
  • Jos turvamies poistuu paikalta, muun työryhmän on keskeytettävä työnsä.
  • Turvamiestä saa käyttää vain, jos raiteen suurin sallittu nopeus on 140 km/h. Nopeammilla raiteilla työskentely tehdään ns. ratatyönä ja vaatii liikenteenohjauksen luvan.
  • Henkilön sijasta turvamiehen asemassa voidaan käyttää samaan tarkoitukseen käytettävää laitteistoa, RATSUa.

 

Artikkeli on julkaistu Luumäki-Imatra-ratahankkeen uutiskirjeessä. Voit liittyä uutiskirjeen jakelulistalle tämän linkin kautta: tilaa uutiskirje.


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta