Hyppää sisältöön

Liikenneviraston avoin data taipui mobiilisovelluksiksi Haaga-Helian ohjelmistokurssilla

Julkaistu 29.5.2018

Liikennevirasto tarjosi avointa dataa opiskelijoiden käyttöön Haaga-Helian ohjelmistokurssille. Kurssilla avoimesta datasta muovautui mitä kekseliämpiä mobiilisovelluksia.

Alkutalvesta 2018 Haaga-Heliassa ohjelmistokursseja vetävä opettaja Teemu Havulinna otti yhteyttä Liikennevirastoon. Havulinnan ehdotuksena oli järjestää kevään ohjelmistoprojektikurssi yhteistyössä Liikenneviraston kanssa siten, että virasto toimisi opiskelijoiden projektien toimeksiantajana. ”Tiesin jo entuudestaan, että Liikennevirastolla on valtava määrä avointa dataa esimerkiksi aikatauluista, rataverkosta ja tieliikenteestä. Tätä dataa opiskelijamme pystyivät hyödyntämään kehittäessään kurssilla toteutettavia mobiilisovelluksia”, Havulinna kertoo.

Yhteistyölle saatiin pian vihreää valoa: Liikenneviraston avoimen datan asiantuntija Tomi Lapinlampi kiinnostui projektista heti. Hänen mukaansa virastolla on pitkä historia avoimen datan rajapintojen kehitystyössä ja vireillä on myös omia suunnitelmia mobiilisovellusten varalle. Kurssille toimeksiantajana osallistuminen tuntui loogiselta jatkumolta Liikenneviraston aiemmalle aktiivisuudelle avoimen datan hyödyntäjäyhteisöissä. ”Yhteistyö Haaga-Helian kanssa tarjosi oivan mahdollisuuden testata datamme käyttökelpoisuutta. Projektin aikana opiskelijat tunnistivatkin muutamia sudenkuoppia, jotka voimme välttää jatkokehitystyössä”, Lapinlampi selittää.

Erinomaisia eväitä työelämään

Haaga-Heliassa ohjelmistotuotantoa opiskeleva Mikko Järvinen kertoo kurssin tarjonneen myös opiskelijoille paljon. ”Liikenneviraston datan tekninen laatu on korkea, ja saimme käyttää uusinta teknologiaa sen valjastamiseen mobiilisovelluksia varten”, Järvinen kertoo. Sovellusten teknisen ohjelmoinnin lisäksi opiskelijoilta vaadittiin myös ohjelmistojen testausta ja projektinhallintaa. Järvisen mielestä kurssi antoi korvaamattomia oppeja tulevaisuuden varalle, sillä usein myös työelämässä ohjelmistojen toteutus tehdään laajempina projektikokonaisuuksina.

Ensimmäinen ohjelmistokurssin valmiista sovelluksista on jo julkaistu ja ladattavissa Android-laitteille. Mikko Järvisen tiimin toteuttama JunaReitti tarjoaa lähijunien aikataulut kätevästi liikenteen käyttäjien älypuhelimiin. JunaReitistä voi hakea haluamansa matkan ja sovellus tarjoaa reitille sopivan lähijunan, aikataulun ja lähtöaseman. Tomi Lapinlampi oli erittäin tyytyväinen myös muihin kurssilla toteutettuihin ohjelmistoihin. ”Eräs tiimeistä hyödynsi dataa oivaltavasti ja suunnitteli sovelluksen, jonka avulla tien käyttäjät voivat katsoa kuvia kelikameroista valitsemillaan reiteillä”, Lapinlampi kehuu. ”Kurssin opiskelijoilla oli aivan uudenlaisia ideoita avoimen datamme hyödyntämiseksi.”

Avoin data taipuu opetuskäyttöön

Järvinen kertoo opiskelijoiden olleen hyvillään yhteistyön jouhevuudesta: ”Liikennevirasto oli ihanteellinen toimeksiantaja. Tieto kulki vaivatta ja inspiroiva vierailu Pasilan tieliikennekeskuksessa antoi konkretiaa projekteillemme.” Myös kurssin opettajan näkökulmasta yhteistyö oli onnistunutta – Teemu Havulinna toivoo yhteistyön jatkuvan myös seuraavilla lukukausilla. ”Liikenneviraston tarjoama avoin data taipuu opetuskäyttöön varsin hyvin, ja sitä voitaisiin hyödyntää myös monimutkaisempia ohjelmistoja rakentaessa.”

Tomi Lapinlammen mukaan kehitystyössä saadun hyödyn lisäksi yhteistyöprojekti osoittautui myös erinomaiseksi keinoksi markkinoida avointa dataa tulevaisuuden ohjelmisto-osaajille. ”Toivon, että voimme jatkossa tarjota Liikenneviraston avointa dataa ohjelmistoalan oppilaitosyhteistöihin yhä laajemmassa mittakaavassa.”

Tutustu Liikenneviraston avoimeen dataan tästä!

Lisää tietoa Liikenneviraston avoimen tiedon ohjelmasta

 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta