Hyppää sisältöön

Liikennevirasto mukana Avoimen datan viikolla 29.5. - 7.6.

Julkaistu 28.5.2015

Avoimen datan viikkoa vietetään Pohjoismaissa 29.5. - 7.6. Viikon aikana järjestetään muun muassa erilaisia avoimeen dataan liittyviä tapahtumia, tietoaineistojen esittelyjä ja kilpailuja. Liikennevirasto haluaa tuoda hallussaan olevat tietoaineistot helposti ja avoimesti saataville.

Suomesta järjestelyihin osallistuu Open Knowledge Finland OKF, Avoimen tiedon ohjelma sekä useita julkisen hallinnon ja alan muita toimijoita. Myös Liikennevirasto on mukana viikon tapahtumissa.

Pohjoismainen avoimen datan viikko on ensimmäinen Pohjoismaiden välinen tapahtuma, jossa kehitetään ja vahvistetaan avoimeen dataan liittyvää yhteistyötä. Avoimen tiedon ja tutkimuksen edistäminen on luonnollista jatkoa muulle pohjoismaiselle yhteistyölle.

Datan avauksen kärkijoukossa

Tietojen avaus on Liikennevirastossa johtanut laadullisiin parannuksiin viraston omissa tietoaineistoissa ja toimintatavoissa.

"Tiedon hyödyntäjiltä saatu palaute on johtanut konkreettisiin parannuksiin esimerkiksi rautatieliikenteen tietojärjestelmissä, vaikka päätavoitteemme onkin ollut uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan mahdollistaminen tietoaineistojemme avulla", kertoo avoimen datan asiantuntija Tomi Lapinlampi Liikennevirastosta.

Liikennevirasto on hiljattain avannut rautatieliikenteen avoimen datan rajapinnan, jonka kautta hyödyntäjät voivat saada junien aikataulu- ja kokoonpanotietoja. Palvelu on Euroopan mittakaavassa lähes ainutlaatuinen ja se nostaa Liikenneviraston datan avaajana kehityksen kärkijoukkoon.

Myöhemmin tänä vuonna Liikennevirasto aloittaa tieliikenteen reaaliaikaista mittausdataa tarjoavan Digitraffic -palvelun uudistuksen. Myös väyläverkkoa kuvaavaa paikkatietoaineistoa täydennetään ja laajennetaan uusilla tietolajeilla.

Pohjoismainen avoimen datan viikko tarjoaa Liikennevirastolle erinomaisen mahdollisuuden tavoittaa uusia tiedon hyödyntäjiä sekä sovelluskehittäjiä ja kuulla heidän ideoitaan. Hyödyntäjiltä saatua palautetta käytetään uusien avoimen datan rajapintojen suunnittelussa ja toteutuksessa.
 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta