Kupittaa–Turku-ratahanke: Koulukadun siltaurakan työmaapäällikkö Antero Lehtinen – ”Tulee hyvä fiilis, kun näkee, mitä on saatu aikaan”

Julkaistu 8.4.2025

Tässä juttusarjassa raotamme hanketoimiston ovea ja kerromme Kupittaa–Turku-ratahankkeen rautaisista asiantuntijoista. Tällä kertaa artikkelissa hanketta ja arkeaan avaa Koulukadun alikulkusillan työmaan työmaapäällikkö Antero Lehtinen GRK Suomi Oy:ltä.

Henkilö seisoo rakennustyömaalla yllään kirkkaan keltainen heijastava työtakki, jossa lukee 'GRK'. Hänellä on päässään valkoinen kypärä ja kaulassa henkilökortti. Taustalla näkyy puisia rakenteita ja ratakiskoja. Avaa täyskokoinen kuva Ponnahdusikkuna

Kun Koulukadun alikulkusillan työmaalla näkyy liikuskelevan valkokypäräinen mies, kyseessä on todennäköisesti työmaapäällikkö Antero Lehtinen GRK Suomi Oy:ltä. Hänen vastuullaan on koko työmaan toiminta ja turvallisuus.

”Tilaajalle halutaan tehdä laadukas tuote eli tässä tapauksessa uusi alikulkusilta. Minä olen työmaalla puikoissa huolehtimassa siitä, että homma menee maaliin sovitusti”, Lehtinen tiivistää roolinsa siltaurakassa.

Puikoissa oleminen tarkoittaa käytännössä muun muassa tuotannon suunnittelua, työvaiheiden aikatauluttamista, materiaalien hankintaa ja työntekijöiden ohjeistusta. Koulukadun alikulkusillan työmaa on niin iso urakka, että se täyttää Lehtisen työpäivät kokonaan. 

Koulukadun siltaurakka on kestänyt nyt pari vuotta ja työmaalle on sinä aikana perehdytetty peräti 360 työntekijää.

”Eri työvaiheissa tarvitaan erilaista osaamista ja väki myös vaihtuu. Työntekijät ovat pääasiassa aliurakoitsijoiden väkeä.”

 

Paras fiilis tulee onnistumisista porukalla

Rakennusinsinööriksi aikanaan valmistunut Lehtinen on tehnyt töitä työmaapäällikkönä reilut kymmenen vuotta. Sitä ennen tittelinä urakoissa oli työmaainsinööri. Nykyisessä työssä työpäivät ovat usein pitkiä ja niissä toistuu samoja rutiineja, mutta yllättäviäkin tilanteita tulee usein eteen.

”Menen työmaalle aamulla ennen seitsemää tekemään edellisen työpäivän päiväkirjan. Sen jälkeen kierrän työmaan päästä päähän ja huolehdin siitä, että työt tehdään sovitusti tai tarvittaessa suunnitelmia muutetaan. Hoidan päivittäin myös palavereja ja paperitöitä, ja oma rutiinini on kuvata työmaa joka päivä”, Lehtinen kertoo.

”Niinä päivinä, kun käynnissä on joku kiireellinen työvaihe tai töihin liittyy jokin erityinen turvallisuusasia, valvon työmaalla koko ajan. Niin voin reagoida heti, jos jokin asia näyttää menevän eri tavalla kuin on suunniteltu.”

Useasta eri palasesta koostuva työ vaatii tekijältään kärsivällisyyttä, kykyä hahmottaa isoja kokonaisuuksia ja taitoa priorisoida.

”Tällainen työ ei varmasti sopisi kaikille, kun aamusta iltaan ollaan vastuussa isoista asioista. Mutta joku viehätys tässä on, sillä olen tehnyt näitä hommia jo parikymmentä vuotta”, Lehtinen nauraa.

”Parasta on se, kun saadaan onnistumisia koko porukalla: tulee hyvä fiilis, kun työt sujuvat suunnitellusti ja aikataulussa, ja näkee sen, mitä on saatu aikaan.”

 

Reissutyöstä kotiin perheen luokse

Antero Lehtisen koti on Kotkassa, mutta siltaurakan aikana hän on asunut viikot Turussa. Kun työviikko on ohi, hän reissaa kiireen vilkkaa kotiin Kotkaan.

”Arkisin työpäivät ovat sen verran pitkiä, että niiden jälkeen usein käyn vain salilla ja menen nukkumaan. GRK:n porukan kanssa on myös välillä käyty pelaamassa sulkapalloa”, Lehtinen sanoo.

”Viikonloppuisin sen sijaan yritän viettää mahdollisimman paljon aikaa perheen kanssa: teemme jotain kivaa yhdessä, lenkitämme koiraa ja käymme välillä vierailuilla sukulaisten luona Lappeenrannassa, josta olen kotoisin. Odotan myös, että loputkin lumet sulavat ja pääsen maastoon sähköpyöräilemään.”

 

Seuraa hanketta: 

https://vayla.fi/kupittaa-turku-ratahanke
www.facebook.com/KupittaaTurkuratahankeTämä on ulkoinen linkki

Kupittaa–Turku-ratahankkeen tavoitteena on parantaa ja sujuvoittaa raideliikennettä koko Varsinais-Suomessa ja Rantaradalla. Lisäksi hanke mahdollistaa osaltaan Helsinki–Turku nopean junayhteyden toteuttamisen. Ratapihoilla tehtävien muutostöiden ansiosta Turun asemanseudulla vapautuu maata alueen kehittämiseen ja rautatieaseman henkilölaiturialueen turvallisuus ja esteettömyys paranevat. Hankkeen työt ajoittuvat vuosille 2021–2026. Hanke on saanut tukea Euroopan unionilta sekä suunnitteluun että rakentamiseen.