Hyppää sisältöön

Kupittaa-Turku-ratahanke: Helsinki-Turku-Helsinki-junaliikenne pysähtyy Kupittaan asemalle 15.8.2022 alkaen – ohjeita matkustajille

Julkaistu 11.8.2022 9.03

Helsinki–Turku–Helsinki-junaliikenne pysäytetään Turun Kupittaan asemalle 15. elokuuta 2022 alkaen. Tilapäiset liikennejärjestelyt ovat voimassa noin kahden vuoden ajan. Turun päärautatieaseman ja Kupittaan välillä liikennöi bussiyhteys, jota operoi Turun seudun joukkoliikenne Föli.

Vielä maanantaina 15.8. matka Turun ja Salon välillä taitetaan bussilla (https://www.vr.fi/korvaavat-bussit) johtuen erillisestä ratatyöstä Turun ja Salon välisellä osuudella. Tiistaista alkaen Helsingin-junat lähtevät ja pysähtyvät Kupittaan asemalla.

Junaliikenteen pysäytys Kupittaalle on osa Kupittaa-Turku-ratahanketta, jossa kehitetään Turun henkilö- ja tavararatapihoja sekä rakennetaan kaksoisraide Kupittaan ja Turun rautatieaseman välille.

Juna-asemilla matkustajien apuna laiturioppaat ja opasteet

Matkustajien apuna Kupittaan ja Turun asemilla päivystää laiturioppaita maanantaista 15.8. alkaen. Laiturioppaat toimivat matkailijoiden apuna ja vastaavat mahdollisiin liikenneyhteyksiä koskeviin kysymyksiin. Oppaat päivystävät asemilla päivittäin kahden viikon ajan, Kupittaalla klo 7–23 välillä ja Turun asemalla klo 7–21 välillä. Myös juna-asemien infopisteiltä saa tietoa muuttuneista yhteyksistä.

Kupittaan ja Turun asemilla tulee myös olemaan näkyvästi esillä matkustajien liikkumista helpottavat opasteet.

Lisäksi niin juna-asemilla kuin Turun sataman matkustajalaivaterminaaleissa tulee olemaan liikennettä ohjaavia kuulutuksia.

Yhteys Turun satamaan ja Turun lentokentälle

Kupittaan asemalta löytyvät myös erikseen opasteet VR:n korvaavalle bussiyhteydelle Turun satamaan sekä Föli-bussille Turun lentokentälle.

Turun sataman ja Kupittaan aseman välillä liikennöivä korvaava bussiyhteys lähtee Kupittaan aseman välittömästä läheisyydestä. Jokaisella Kupittaan ja Turun sataman välisellä lähdöllä on vähintään yksi esteetön bussi. Satamaan asti ostettu tai satamasta lähtevään junaan ostettu junalippu toimii pääsylippuna bussikuljetukseen. Korvaavan bussin aikataulu näkyy junamatkan tiedoissa sekä junalipuissa.

Lentoaseman ja Kupittaan aseman välillä matkustaessa tulee vaihtaa bussiyhteyttä Turun keskustassa. Myös lentoasemalta löytyy liikennettä ohjaavat opasteet Helsingin suuntaan kulkevaan junaan haluaville.

Lisätietoa yhteyksistä:

Yhteydet Turun päärautatieasemalta Kupittaalle

Bussit 32 ja 42 lähtevät rautatieaseman edestä Ratapihankadulta. Pysäkin numero on 144. Matkustusaika on noin 20 minuuttia. Kertalipun voi ostaa lähimaksulla, mobiilisti Föli-sovelluksesta tai kuljettajalta käteisellä.

Kartta Turun aseman alueelta.

Kartta Turun aseman alueelta.

Kupittaan asemalle saavuttaessa Fölillä matkustajat poistuvat Kupittaan aseman pysäkillä, joka sijaitsee aseman parkkipaikan välittömässä yhteydessä.

Kartta Kupittaan aseman alueelta

Kartta Kupittaan aseman alueelta.

Korvaava yhteys Turun sataman ja Kupittaan aseman välillä

Turun sataman suuntaan korvaava bussiyhteys lähtee Kupittaan aseman vierestä Joukahaisenkadulta. Satamaan asti ostettu junalippu toimii pääsylippuna kuljetukseen.  

Helsinkiin matkustaville kulku Turun Satamasta on korvattu linja-autoyhteydellä välillä Turun satama–Kupittaan asema. Linja-autot lähtevät Kupittaalle sataman bussilaiturilta 7.

Yhteys Turun lentokentältä Kupittaan asemalle

Lentoaseman ja Turun keskustan välillä liikennöi Fölin bussilinja 1. Linjan 1 pysäkki sijaitsee Turun keskustassa Linnankadulla. Pysäkin numero Linnankadulla on T89.

Aurakadun pysäkiltä pääsee Kupittaan asemalle bussilla 32. Pysäkin numero Aurakadulla on T4. Linnankadun ja Aurakadun pysäkkien välillä on noin 100 metriä.

Lisätietoa tilapäisistä liikennejärjestelyistä löytyy hankkeen verkkosivuilta: https://vayla.fi/kupittaa-turku-ratahanke/tilapaiset-liikennejarjestelyt-junaliikenteessa-turun-ja-helsingin-valilla-15.8.2022-alkaen

Järjestelyt on tehty asiantuntijoiden parhaan arvion mukaan. Liikennejärjestelyjen sujuvuutta seurataan jatkuvasti ja matkustajien palautteita kuunnellaan.

Lisätiedot:

Väylävirasto, projektipäällikkö Erkki Mäkelä p. 029 534 3822, [email protected]

Arkos Oy, rakennuttajakonsultti, Hannele Vartia, p. 040 543 7405, [email protected]

Seuraa hanketta: 
https://vayla.fi/kupittaa-turku-ratahanke
www.facebook.com/KupittaaTurkuratahanke 

Kupittaa–Turku-ratahankeen tavoitteena on parantaa ja sujuvoittaa raideliikennettä koko Varsinais-Suomessa ja Rantaradalla. Lisäksi hanke mahdollistaa osaltaan Helsinki–Turku nopean junayhteyden toteuttamisen. Ratapihoilla tehtävien muutostöiden ansiosta Turun asemanseudulla vapautuu maata alueen kehittämiseen ja rautatieaseman henkilölaiturialueen turvallisuus ja esteettömyys paranevat. Hankkeen työt ajoittuvat vuosille 2021–2024. Euroopan Unioni tukee Väyläviraston, Turun kaupungin ja VR:n yhteistyönä toteuttamaa hankkeen suunnitteluvaihetta 6,3 miljoonalla eurolla. 

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksin Väylävirasto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan Unionin mielipidettä.