Hyppää sisältöön

Kevät näyttäisi saapuvan vesiväylille tavanomaista aikaisemmin

Julkaistu 27.3.2020

Kulunut talvi on ollut monella tavalla poikkeuksellinen. Näyttäisi siltä, että leudon talven takia esimerkiksi merimerkkien kevättarkastukset pystytään aloittamaan normaalia aiemmin.

Kuva osittain jäisestä merestä.

Talvi ja jää kadottavat joka vuosi useita satoja viittoja vesiväylillä. Tänä talvena viittoja saattaa kadota tyypillistä vähemmän. Viittoja rikkovia liikkuvia jääkenttiä on ollut runsaasti lähinnä Perämerellä. Monilla alueilla jäätä on ollut niukasti ja siksi niissä säästyttäneen suuremmilta vaurioilta.

Vapaasti kelluvat turvalaitteet ovat taas olleet tavanomaista enemmän liikkeessä koko talven. Kiintojäitä on ollut vähän ja vedenpinta on ollut monissa vesistöissä nousussa ja virtaamat ovat olleet kovia. Näistä syistä kelluvien turvalaitteiden ankkurointitarvikkeet ovat kuluneet normaalia enemmän. On mahdollista, että myös monen kelluvan merkin poijut ovat irronneet. Merkkien kunto selviää lopulta kevättarkastuksissa.

"Pääsemme näillä näkymin aloittamaan vesiväylien kevättarkastukset pari viikkoa normaalia aikaisemmin. Toki myös koronatilanteen eteneminen voi vaikuttaa lopullisiin tarkastusaikatauluihin", sanoo vesiväylänpidon aluepäällikkö Mika Lehtola Väylästä.

Lehtolan kollega vesiväylänpidon projektipäällikkö Arto Säilynoja uskoo, että viat ehditään korjata ajoissa ennen veneily- ja purjehduskauden alkua.

Anna palautetta vesiväylistä

Saimaan kanava aukeaa maaliskuun lopussa

Varma kevään merkki on myös Saimaan kanavan avautuminen. Kanavalla on ollut käynnissä alaporttien takuukorjaukset, jotka ovat edenneet hyvin. Saimaan kanava avataan tavaraliikenteelle maanantaina 30.3.2020 klo 15.00. Huviveneiden ja matkustajaliikenteen kulkeminen Saimaan kanavan läpi on koronatilanteen vuoksi toistaiseksi kielletty, sillä rajaliikenne on keskeytetty tavaraliikennettä lukuun ottamatta. Saimaan kanavan avaamisen jälkeen jäänmurtaja avaa kaikki Saimaan syväväylät.


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta