Hyppää sisältöön

Espoon kaupunkirata -hankkeella etsitään ratkaisuja kustannustason nousuun

Julkaistu 8.2.2023 10.41

 

Väylävirasto sekä Espoon ja Kauniaisten kaupungit hakevat yhdessä ratkaisuja yleisen kustannustason nousun aiheuttamaan riskiin Espoon kaupunkirata –hankkeella. Yleinen kustannustason nousu huomioiden näyttää todennäköiseltä, että hankkeen rakentamista ei voida käynnistää nykyisen rahoituksen puitteissa.   

Vallitseva maailmantilanne vaikuttaa merkittävästi rakentamisen kustannuksiin. Maarakennuskustannusindeksi on kesästä 2021 noussut 18 prosenttia, ja myös Espoon kaupunkirata -hankkeella täytyy nyt ennakolta varautua mahdolliseen kustannusnousuun. Hankkeelle on nyt myönnetty rahoitusta yhteensä 275 miljoonaa euroa.

"Yleisen kustannustason nousun lisäksi ei hankkeen sisällössä tai olosuhteissa ole havaittu kustannuksia oleellisesti nostavia tekijöitä. Yllätyksiä ei siis ole tullut vastaan. Pandemian vaikutukset kustannusnousuihin pystyimme vielä taklaamaan, mutta Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset hintatasoon ovat niin suuret, että huolellinen rakentamis- ja työvaihesuunnittelukaan ei riitä kumoamaan yleistä hintojen nousua" projektipäällikkö Tommi Rosenvall Väylävirastosta tarkentaa.

Kustannusarviota päivitetään seuraavan kerran keväällä 2023 rakentamissuunnittelun ja lopullisten massojen rakenteiden selvitessä.

"Hankkeen laatu- tai palvelutasossa ei ole sellaista sisältöä, jota laskemalla voitaisiin oleellisesti vaikuttaa hankkeen kustannuksiin. Espoon kaupunkiradan sisällön suunnittelua on ohjattu täyttämään Euroopan komission asetuksien sekä kansallisten määräysten vaatimukset, mutta välttäen korkeampi laatutaso", Rosenvall kertoo.

Sopimusosapuolet käsittelevät vaihtoehtoja tilanteeseen yhdessä. 

"Etsimme aktiivisesti yhteistä ratkaisua hankkeen kustannusten hillitsemiseksi sekä rahoituksen varmistamiseksi, jotta rakentamaan päästään aikataulun mukaisesti. Valmistelevia töitä tehdään jo suunnitellusti. Näillä töillä on vaikutuksia junaliikenteeseen kevään 2023 aikana ja tiedotamme niistä tarkemmin erikseen. Espoon kaupunkiratahanke on odotettu hanke, joka parantaa merkittävästi pääkaupunkiseudun lähiliikenteen sujuvuutta sekä Turun suunnan kaukoliikenteen täsmällisyyttä."

Lisätietoja:
Väylävirasto, projektipäällikkö Tommi Rosenvall, p. 029 534 3830, [email protected]
Espoon kaupunki, kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo, p. 050 593 3359 [email protected]
Kauniaisten kaupunki, kaupunginjohtaja Christoffer Masar, p. 050 411 0163 [email protected]

Seuraa hanketta:
https://vayla.fi/espoonkaupunkirata
https://www.facebook.com/espoonkaupunkirata


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.