Hyppää sisältöön

”Tutkimustietoa liikenteen uusien palvelujen vaikutuksista tarvitaan lisää”

Julkaistu 17.5.2016

Tuore esiselvitys kokoaa tähän mennessä tuotetun tiedon liikenteen uusien palveluiden ympäristövaikutuksista. Tutkimusta aiheesta kaivataan kipeästi lisää, toteavat selvityksen tekijät.

Liikenteen uusien palvelujen ympäristövaikutuksia ei ole tähän mennessä tutkittu Suomessa, joten palvelujen ympäristöhyödyt ja -haitat ovat pitkälti oletusten ja arvioiden varassa. ”Oletus on, että liikenteen uudet palvelut edistävät esimerkiksi liikenteen energiankulutuksen vähenemistä ja ovat suotuisia ympäristön kannalta, mutta oletusten tueksi tarvitaan tutkimustietoa”, sanoo Liikenneviraston ympäristöasiantuntija Anne-Mari Haakana.

”Palvelujen vaikutuksia ympäristönäkökulmiin on tärkeää tutkia nyt, jotta voidaan edistää vaikutusten kannalta myönteistä kehitystä. Tutkiminen on tärkeää myös siksi, että ymmärretään palvelujen mahdollisia vähemmän suotuisia vaikutuksia ja pystytään reagoimaan niihin”, painottaa Haakana. ”Tarkoitus on, että liikenteen päästöt vähenevät ja liikenteen energiatehokkuus paranee uusien palvelujen myötä.”

Nyt valmistuneessa esiselvityksessä koottiin yhteen aiemmissa tutkimuksissa, selvityksissä ja kokeiluhankkeissa tuotettu tieto liikenteen uusien palveluiden ympäristövaikutuksista. Tavoitteena oli myös tunnistaa tutkimustarpeet kootun tiedon perusteella ja laatia suositukset lähitulevaisuudessa tarvittavasta arviointityöstä.

Uusien palveluiden avulla pyritään vaikuttamaan liikennejärjestelmän tuottavuuteen ja tehokkuuteen, edistämään liikenteen turvallisuutta ja asiakaslähtöisyyttä sekä luomaan uutta kansainvälistä liiketoimintaa.

Lue esiselvitys täältä.

Liikenteen uudet palvelut

Liikenteeseen, liikkumiseen ja kuljettamiseen sekä näiden ohjaukseen ja hallintaan on vakiintumassa aivan uudenlaisia palveluita ja toimintatapoja.


Tässä esiselvityksessä liikennepalvelut ryhmiteltiin seitsemään palveluryhmään:
jakamispalvelut, liikkumisen, ajamisen ja kuljettamisen palvelut, informaatiopalvelut, liikenteen ohjauksen ja hallinnan palvelut, liikkumisen ohjauksen palvelut, suoriteperusteiset maksut sekä täydentävät etäpalvelut.

Teksti: Outi Vartiainen

Liikenteen tutkimusverkko Fintrip


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta