Hyppää sisältöön

Koulujen alku tuo lapset liikenteeseen

Julkaistu 06.08.2019

Koulujen alkaessa itsenäisesti liikkuvat lapset ovat jälleen tuttu näky suojateillä. Monilla lapsilla koulun alkaminen on ensimmäinen kerta, jolloin matkoja aletaan kulkea ilman vanhempaa.

Liikenteestä puhuminen lasten kanssa on hyvä aloittaa ajoissa, vaikka lapsi ei liikkuisikaan vielä yksin. Nelivuotias Frida Berg on matkustanut jo nuoreen ikäänsä nähden monella eri liikenteen kulkuvälineellä. Junalla Frida matkustaa isovanhemmille Lahteen, matkat harrastuksiin ja päiväkotiin tehdään pyörällä, bussilla tai raitiovaunulla, autoa vuokrataan joskus kotimaan matkoja varten ja keväällä perhe matkusti lentokoneella Kanarialle.

”Juna on kivoin tapa liikkua! Pikajunat on parhaita, koska niissä on leikkivaunu. Kesäisin tykkään ajaa pyörällä”, kertoo Frida.

Yksin Frida ei kuitenkaan liiku lyhyitäkään matkoja. Päiväkotiin kuljetaan vanhempien kanssa yhdessä, mutta Frida harjoittelee yksin liikkumista ajamalla potkupyörällä hiukan edempänä aikuisista.

”Osaan pysähtyä itse risteyksiin. Tuo valkosininen merkki on tuttu”, kertoo Frida ja osoittaa suojatien liikennemerkkiä. Kysyttäessä Frida ei kuitenkaan osaa kunnolla kertoa, mitä merkki tarkoittaa. Päiväkodissa on kuitenkin jo puhuttu liikennemerkeistä.

Asuinalueen rauhaton liikenne pelottaa vanhempia

Fridan perheessä on puhuttu liikenneturvallisuudesta ja siitä, miten yksityisautoilu ja julkinen liikenne eroavat toisistaan.

”Perheemme ei omista autoa, joten ollaan juteltu siitä, miksi näin on ja miten liikkumisemme kaupungissa eroaa perheistä, jotka omistavat auton. Tärkein teema keskusteluissa on arkinen liikennekäyttö”, kertoo Fridan äiti Raisa Mattila.

”Meillä koulunalku tulee luultavasti olemaan se aika, kun yksin liikkumista mietitään. Kotiinlähtöajat koululta on joskus vaikea yhdistää vanhempien töiden kanssa, joten olisi järkevää, jos Frida osaisi kulkea koulusta itsenäisesti kotiin”, kertoo Fridan isä Antti Berg

Mahdollisuudet lasten yksin kulkemiseen eri kaupunkialueilla voivat kuitenkin erota toisistaan. Fridan perhe asuu Helsingin Vallilassa, jonka liikennettä Fridan vanhemmat kuvailevat hurjaksi.

”Vallilan väylillä kuskien näkee ajavan joskus todella holtittomasti. Hirvittää ajatella, että Frida liikkuisi alueella yksin”, kertoo äiti Mattila huolestuneena. ”Valillan alueen pari yleisintä onnettomuusristeystä sijaitsevat lisäksi aivan kotimme naapurissa”, lisää isä Berg. ”Olen kyllä kuullut, että jotkut esikouluikäiset lapset kulkevat lyhyitä matkoja yksin, kun matkalla ei ole kuin pieniä autoteiden ylityskohtia. Tämä riippuu niin monesta asiasta”, äiti Mattila jatkaa.

Fridan koulun alkamiseen on vielä muutama vuosi, joten yksin liikkumista ehditään vielä harjoitella. Ensimmäinen luokka aloitetaan Suomessa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta.

Väylä muistuttaa autoilijoita ja muita liikenteenkäyttäjiä ottamaan huomioon lasten lisääntyvän määrän liikenteessä ja toivottaa hyvää koulunaloitusta uusille koululaisille.
 

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta