Takaisin

Yleissuunnitelman laatiminen Pasila–Riihimäki-rataosuuden välityskyvyn nostamiseksi on käynnistynyt

Yleissuunnitelman laatiminen Pasila–Riihimäki-rataosuuden välityskyvyn nostamiseksi on käynnistynyt

Julkaistu 18.11.2011

18.11.2011 Liikennevirasto tekee yleissuunnitelman Pasila–Riihimäki-rataosuuden liikenteellisen välityskyvyn parantamisesta. Työn lähtökohtana on 30.6.2010 valmistunut Pasila–Riihimäki-rataosuuden alustava yleissuunnitelma ja ympäristövaikutusten arviointi (YVA).

Suunnitteluhanke toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen vaihe on parhaillaan käynnissä. Sen sisältöön kuuluvat:

  • Keravan tavaraliikenteen lisäraide Sköldvikin raiteelle,
  • Riihimäen henkilöratapihan rata- ja vaihdemuutokset sekä laiturimuutokset ja hissin rakentaminen,
  • Tikkurilan vaihde- ja raiteistomuutokset,
  • Hyvinkään vaihdemuutokset,
  • Kyrölän aseman sijaintitarkastelu, 
  • muutokset linjaosuudella: Kyrölän ja Purolan välisten lisäraiteiden toteuttaminen sekä Hyvinkää–Riihimäki-tavaraliikenneraiteen toteuttaminen.

Yleisötilaisuuksia järjestetään marras-joulukuussa

Yleisötilaisuuksissa kerrotaan hankkeen nykytilanteesta ja esitetään suunnitelmaluonnoksia. Paikalla on Liikenneviraston ja suunnittelijakonsultin edustajia.

Tilaisuudet järjestetään:

  • Hyvinkäällä Laurea-ammattikorkeakoulussa 23.11.2011 klo 18–20,
  • Riihimäellä Hämeen ammattikorkeakoulussa 24.11.2011 klo 18–20,
  • Järvenpäässä Järvenpää-talossa 8.12.2011 klo 18–20.

Hankkeesta on aiemmin järjestetty yleisötilaisuuksia elokuussa, joissa kerrottiin suunnitteluvaiheen sisällöstä. Yleissuunnitelma valmistuu kokonaisuudessaan toukokuussa 2012.

Suomen vilkkain rataosa

Helsinki–Riihimäki-rataosa on junamäärältään Suomen vilkkain rataosa. Henkilöliikenteen suurin nopeus on 160 kilometriä tunnissa välillä Pasila–Tikkurila ja 200 kilometriä tunnissa välillä Tikkurila–Riihimäki. Tavaraliikenteen suurin akselipaino on 25 tonnia. Rataosaa käyttävät Helsingistä Riihimäen ja Lahden suuntiin liikennöivä lähiliikenne, Tampereen suuntaan ja Lahden oikoradalle suuntautuva kaukoliikenne sekä Pasilan, Vuosaaren ja Sköldvikin tavaraliikenne.

Rataosa on niin kuormitettu, että sille on tehtävä merkittäviä välityskykyä parantavia muutoksia, jotta sujuva liikennöinti tulevaisuudessa liikennemäärien kasvaessa voidaan varmistaa. Välityskykyä voidaan lisätä rakentamalla lisäraiteita ja muuttamalla liikennepaikkojen raiteistoja suuremman liikennemäärän vaatimuksia vastaavaksi.


reaktionapit