Takaisin

Waltti-matkakortti jo puolen miljoonan suomalaisen saatavilla

Waltti-matkakortti jo puolen miljoonan suomalaisen saatavilla

Julkaistu 8.7.2015

Valtakunnallinen Waltti-matkakortti otettiin kesäkuun alussa käyttöön Jyväskylässä, Kuopiossa, Kajaanissa ja Kouvolassa. Joensuussa Waltti on ollut käytössä jo alkuvuodesta 2015 alkaen. Tällä hetkellä Waltin toimialueella asuu jo noin puoli miljoonaa ihmistä ja määrä jatkaa kasvuaan.

Waltti-matkakortti mahdollistaa yhden matkakortin käytön Waltti-järjestelmään liittyneiden kaupunkiseutujen kesken. Kortille voi ladata kaupunkien ja ELY-keskusten omia lipputuotteita sekä yhteiskäyttöistä arvoa, joka mahdollistaa jatkossa yhdellä ja samalla kortilla matkustamisen myös muilla järjestelmässä mukana olevilla paikkakunnilla.Waltti tulee kattamaan valtakunnallisesti 22 kaupunkiseutua ja kaikki joukkoliikenteen järjestämisvastuussa olevat ELY-keskukset. Waltti-järjestelmän toteuttajana toimii TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy, joka on kuntien ja valtion yhteisyritys ja josta kunnat omistavat 90 %. Liikennevirasto joukkoliikenteen valtakunnallisena koordinoijana on ollut Waltti-hankkeessa toimivaltaisia viranomaisia yhteen kokoava ja projektin käynnistävä taho.

Suosio on yllättänyt

- Waltti-kortti on saanut kiinnostuneen vastaanoton monessa kaupungissa. Ainakin Jyväskylässä ja Kuopiossa kortin hankkijoista on muodostunut pitkät jonot, kertoo projektipäällikkö Helge Finnberg Liikennevirastosta.

Ensimmäisen kolmen viikon aikana Waltti-kortteja hankittiin reilusti yli 7000 kappaletta. Matkakortin suosio on yllättänyt, sillä kesä- ja heinäkuu ovat tyypillisesti joukkoliikenteen osalta vuoden hiljaisimpia kuukausia. Korttien määrän arvioidaan syksyllä ainakin kolminkertaistuvan nykyisestä, sillä koulujen alettua merkittävä osuus koululaisista ja opiskelijoista tulee hankkimaan Waltti-kortin.

- Waltin käyttöönoton onnistumisen kannalta on ollut tärkeää, että yhteistyö liikenteenharjoittajien kanssa on sujunut erittäin hyvin. Liikenteenharjoittajien joustavuus ja yhteistyömyönteisyys on osaltaan mahdollistanut Waltti-hankkeen toteutumisen pienistä alkukankeuksista huolimatta, Finnberg kertoo.

Kortin toimialue jatkaa kasvuaan

Tällä hetkellä Waltin toimialueella asuu noin puoli miljoona ihmistä. Elokuun alussa Waltti otetaan käyttöön myös Oulussa, jolloin Waltti-alueen koko kasvaa jo 750 000 asukkaaseen. Myöhemmin syksyllä mukaan liittyy myös Lappeenranta ja vuoden vaihteeseen mennessä Lahti, jolloin Waltin toimialueella asukkaita on jo noin miljoona. Täyteen valtakunnalliseen laajuuteen Waltti-kortin käytössä arvioidaan päästävän vuosina 2017–2018.

Waltti on uudenlainen viranomaisten yhteistyöprojekti, jota kehitetään ja joka myös kehittyy koko ajan. Waltin tavoitteena on luoda kaupunkiseuduille yhtenäinen joukkoliikenteen lippujärjestelmä ja tarjota valtakunnallisesti yhtenäinen palvelukokonaisuus eri kohderyhmille. Tällä hetkellä Waltti-kortti on käytössä bussiliikenteessä, mutta pidemmän aikavälin tavoitteena on saada myös muut joukkoliikennemuodot Waltin piiriin.


reaktionapit