Takaisin

Waltin käyttö laajenee useisiin kaupunkeihin

Waltin käyttö laajenee useisiin kaupunkeihin

Julkaistu 1.6.2015

Joensuun seudun joukkoliikenne saa nyt seuraa, kun Waltti-matkakortin käyttö laajenee kesäkuun alussa Jyväskylän, Kuopion, Kajaanin, Kouvolan ja Keski-Suomen ELY:n liikennöintialueelle.

Joukkoliikenteen uusi vyöhykepohjainen Waltti- lippu- ja maksujärjestelmä on ollut Joensuulaisten käytössä tammikuusta 2015 alkaen. Kesäkuun alussa Jyväskylä, Kuopio, Kajaani, Kouvola ja Keski-Suomen ELY (linjalla Hankasalmi - Jyväskylä) ottavat Waltin käyttöön omalla liikennöintialueellaan. Arviolta noin 30.000 Waltti-matkakorttia on tämän jälkeen maanlaajuisessa käytössä.

Uudessa järjestelmässä joukkoliikennematkustamisen nykyinen korttipohja vaihtuu Waltti-matkakorttiin. Kortille voi normaaliin tapaan ladata oman alueensa kausituotteen, sekä myös yhteiskäyttöistä arvoa, joka mahdollistaa jatkossa matkustamisen myös muilla järjestelmässä mukana olevilla paikkakunnilla.
Matkakorttiuudistuksen myötä siirrytään lisäksi vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun ja samantyyppisiin lipputuotteisiin eri kaupunkialueilla. Lippujen hinnoittelu jää kuitenkin aina paikalliselle tasolle.

"Matkustajien kannalta yksi yhteinen matkakortti tuo helpotusta matkantekoon ja matkalippujen hankintaan. Lisäetua tuo se, että omaa matkakorttia voi lähitulevaisuudessa käyttää muuallakin kuin omalla kotiseudullaan”, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:sta.

Ihmiset liikkuvat nykyään yhä laajemmalla alueella ja hyötyvät siitä, että yksi matkakortti toimii monessa kaupungissa. Hyöty konkretisoituu etenkin pitkällä aikajänteellä, kun palvelua kehitetään esimerkiksi raideliikenteen, lentoliikenteen ja muun kaukoliikenteen kanssa yhteensopivaksi. Waltin tulevaisuuden visiona on toimia vähintäänkin kaikki kaupunkiseudut kattavana matkakorttina.

”Tavoitteenamme on Jyväskylän seudulla tarjota joukkoliikennettä kaikille asukkaille sopivana palveluna. Waltti-järjestelmän tuottama liikenne- ja matkustajamäärätieto auttaa meitä parantamaan palvelutasoa ja kehittämään entistä paremmin eri asiakasryhmien tarpeita vastaavia liikennepalveluja”, toteaa palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungin liikenne- ja viheralueyksiköstä palvelualueelta.

Waltti-matkakorttien myynti on suunniteltu aloitettavaksi lähikuukausien aikana myös Oulussa, Lappeenrannassa ja Lahdessa.

Täydessä valtakunnallisessa laajuudessaan Waltti-järjestelmä on vuosien 2016–17 aikana.
Waltti-kortti on 22 kaupunkiseudun ja yhdeksän ELY-keskuksen yhteishanke, jonka tavoitteena on, mahdollistaa matkustaminen samalla kortilla kaikkien järjestelmässä mukana olevien kaupunkiseutujen linja-autoliikenteessä.

Järjestelmän toteuttajana on kuntien ja valtion yhteinen IT-palvelu- ja hankintayhtiö, TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy ja järjestelmäntoimittajana on Tieto Finland.


reaktionapit