null
null Visualisoi Digiroad! -kilpailun voittajatyössä esitellään pääkaupunkiseudun tiennimistöä

Visualisoi Digiroad! -kilpailun voittajatyössä esitellään pääkaupunkiseudun tiennimistöä

Julkaistu 26.02.2018
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Digiroadin visualisointikilpailun voittajaksi on valittu Eero Kujanen Aalto-yliopistosta. Kujasen laatima visualisointi esittää Digiroadin linkkien suomenkielisiä tiennimiä pääkaupunkiseudulta.

Visualisoinnissa tienimet on jaoteltu ja visualisoitu teiden, katujen, kujien ja polkujen mukaisin luokkiin. Muut tiennimet on jätetty taustalle harmaana. Karttanäkymää voi suodattaa käyttöliittymässä olevilla toiminnoilla tiennimityypeittäin tai hakemalla kartalle tietyn tien sijainnin.

Digiroad tutuksi kilpailutyön avulla

Kujanen hyödynsi Digiroad-aineiston visualisoinnissa QGIS-ohjelmistoa sekä Carto-teknologiaa. Digiroad oli Kujaselle kilpailuun lähtiessä melko uusi tuttavuus. ”Tiesin Digiroadista, mutta en ollut käyttänyt sitä aiemmin. Yllätyksenä tuli, kuinka paljon erilaisia tieverkon ominaisuustietoja Digiroad sisältää. Olin aiemmin käsittänyt Digiroadin sisältävän vain lähinnä teiden sijaintitietoja”, Kujanen toteaa.

”Mietin erilaisia aineiston visualisointivaihtoehtoja tutkimalla Digiroadin tietosisältöä ja -kuvausta. Kun mieleeni juolahti tiennimien visualisointi, tiesin heti, että tästä teen työn. Halusin loppujen lopuksi, että työ on yksinkertainen esitys Digiroadista ilman ylimääräisiä aineistoja tai hankalaa tulkitsemista”, Kujanen luonnehtii.

Digiroadin tietopalveluvastaava Matti Pesu kiittelee Kujasen työtä: ”Toteutus on tehty taitavasti käyttöliittymäteknologiaa hyödyntäen siten, että käyttäjä voi itse vaikuttaa visualisointiin ja tutkia nimistön vaihtelua tieverkolla. Työn vahvuutena on edistyksellinen esitystapa.”

”Visualisointi tuo oikeasti uutta informaatiota tavalla, jota ei pysty avaamaan muuten kuin kartalla. Työssä on hyödynnetty osaamista monipuolisesti ja sovelluksen käyttöliittymä on siisti ja intuitiivinen”, kehuu paikkatietovisualisointien saralla ansioitunut Topi Tjukanov.

Tähtäimessä ura maankäytön ja paikkatiedon parissa

Visualisoinnin suunnittelu ja toteuttaminen oli Kujaselle mielekästä puuhaa. ”Koin työn itse erittäin kiinnostavana ja sen työstäminen olikin innostavaa. Oli palkitsevaa, kun lopputuloksesta tuli jopa mielenkiintoisempi mitä toivoin. Mietin työtä tehdessäni, miten itse haluaisin karttaa tutkia ja miten se olisi katselijalle mahdollisimman miellyttävä”, Kujanen kertoo.

Kujanen valmistuu Aalto-yliopistosta maanmittariksi, ja hän on opiskellut sekä geoinformatiikkaa että kiinteistötaloutta. Tulevaisuuden suunnitelmia tiedustellessa Kujanen vastaa: ”Työtehtävät, joissa voin ratkoa maankäytön ongelmia paikkatietoa hyödyntäen kiinnostavat varmasti!”

Opiskelijoille suunnatussa Visualisoi Digiroad! -kilpailussa etsittiin upeinta Digiroad-aineiston visualisointia. Tavoitteena oli innostaa opiskelijoita tutustumaan Digiroad-aineistoon sekä tarjota opiskelijoille mahdollisuus harjoitella paikkatietoaineistojen visualisointia. Voittajatyö palkittiin 500 eurolla.

Kilpailijat saivat töistään henkilökohtaiset palautteet arviointiraadilta, johon kuuluivat Digiroadin tietopalveluvastaava Matti Pesu (Liikennevirasto), Paula Ahonen-Rainio (Maanmittauslaitos ja Aalto-yliopisto), visualisointiasiantuntija Topi Tjukanov sekä Digiroad-operaattori.

Avaa visualisointi laajempaan näkymään tästä