Hyppää sisältöön

Vinterns första isbrytare har åkt till Bottenviken

Publicerad 25.12.2020 16.10

Enligt Trafikledsverkets beslut åkte isbrytaren Kontio till Bottenviken den 25 december. Vintern väntas bli mild.

Kontios assistansområde kommer i början av isbrytningssäsongen att vara i norra Bottenviken. De första assistansrestriktionerna för havsområdena träder i kraft 27.12.2020.

Vintersjöfartens journummer har aktiverats. Numret +358 50 471 4850 är avsett för operativa ärenden utanför tjänstetid.

”Utifrån långsiktiga prognoser blir vintern mild med ett istäcke med en yta på 70–100 tusen km²”, bedömer isexpert Jouni Vainio vid Meteorologiska institutet.

”Arealen beror i hög grad på vinden och kylan i toppögonblicket. I praktiken skulle Bottenviken, Kvarken och östra Finska viken vara isbelagda och dessutom skulle det finnas is vid kusten och i Rigabukten. Som det ser ut nu skulle isen ha sin största utbredning i månadsskiftet februari-mars.”

Trafikledsverket har sex av Arctias traditionella isbrytare och två kombiisbrytare till sitt förfogande samt dessutom Zeus of Finland från Alfons Håkans. På Saimen assisterar Alfons Håkans Calypso och Protector samt Rauma Catas Meteor. På Saimen används dessutom världens första motoriserade lösbog Saimen, som just blivit klar, och bogserfartyg som assisterar i havsområdena.

Under den kommande vintern fastställs assistansrestriktioner i hamnarna enligt isläget enligt samma principer som under de föregående vintrarna. Information om assistans- och issituationen: www.baltice.org

På vintersjöfartens webbplats finns bl.a. anvisningar för vintersjöfarten på finska, svenska, engelska och ryska.

Mer information:
Sjöfartsexpert Tuomas Taivi, tfn 029 534 3328 eller [email protected]

Bilagor