Hyppää sisältöön

Venemessut 2018: Viranomaiset yhdessä apunasi

Julkaistu 08.02.2018

Venemessuilla viranomaiset jakavat vesilläliikkujille ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa ja vinkkejä sekä vastaavat veneilijöitä askarruttaviin kysymyksiin. Perheen nuorimmat voivat osallistua piirustus- ja tietokilpailuihin. Tervetuloa Venemessuille Helsingin messukeskukseen, osastolle 7a128!

Vesiväylien navigointiturvallisuuden perustana ovat luotettavat väylät ja merikartat. Liikenneviraston osastolla voit tutustua merikarttojen uusiin päivityspalveluihin, kuten QR-koodiin ja saat lisätietoa toukokuussa julkaistavasta Turunmaan saariston karttasarjasta D. Samalla voit antaa palautetta merikartoista ja vesiväylistä ja kuulla ennakkotietoa merikartoilla käyttöön otettavasta uudesta korkeusjärjestelmästä N2000 (Baltic Sea Chart Datum 2000).

Poliisi varmistaa veneilijöiden turvallisuuden ylläpitämällä vesialueilla yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Tehtävänä on myös valvoa vesiliikennettä, kalastusta ja metsästystä. Messuilla kävijät saavat osastolla tarkempaa tietoa valvonnasta ja veneilyturvallisuudesta.

Rajavartiolaitos on meripelastuksen vastuuviranomainen Suomessa. Merellä apu ei aina tule hätätilanteessa nopeasti, siksi veneilijöiden on varauduttava avun odottamiseen oikealla varustuksella ja taidoilla. Hälytysnumeroiden ja hätämerkinantovälineiden pitää olla heti saatavilla. Ensimmäisen hätäviestin ja hätämerkkien lisäksi on kyettävä viestimään hädässä olijan kanssa ja paikantamaan tämä. Messuosastolla veneilijät voivat päivittää mm. nämä tietonsa ajan tasalle. Tutustu myös netissä: Apua! - Veneilijän turvallisuusopas, www.raja.fi/veneily.

Trafi on keskeinen toimija myös vesiliikenteen ja veneilyn viranomaiskentässä. Osastolta saat apua vesikulkuneuvojen rekisteröintiin liittyvissä asioissa ja voit tarkistaa vesikulkuneuvosi tiedot sekä saattaa ne tarvittaessa ajan tasalle. Meiltä saat lisätietoa, mikäli olet ostamassa tai maahantuomassa venettä ja haluat tietoa tähän liittyvistä vaatimuksista, venetekniikasta tai yleisestä veneilyturvallisuudesta. Trafin vastuulla ovat myös veneilyn pätevyyskirjat.

Tulli valvoo vesiliikennettä ja on meripelastusviranomainen. Tehtäviin kuuluvat muun muassa huvialusten rekisteröintiin ja varusteisiin liittyvien asioiden, veneiden polttoaineen käytön sekä maahantuotavien tavaroiden tuontirajoituksien noudattamisen valvonta. Päävastuuviranomaisena Tulli valvoo myös, että väliaikaisen tullittoman menettelyn piirissä olevat kolmansiin maihin rekisteröidyt huvialukset (ns. turistialukset) noudattavat kaikkia asiaan liittyviä ohjeita ja määräyksiä.

Osastolla veneilijät saavat lisätietoja muun muassa meri-VHF-radiopuhelimen käyttöön vaadittavista Viestintäviraston radioluvista ja pätevyystodistuksista. Veneilyn lupa-asiat hoituvat helposti Viestintäviraston sähköisessä asiointipalvelussa. Lisäksi kävijät voivat harjoitella VHF/DSC-hätähälytystä radiosimulaattorilla ja tutustua Viestintäviraston MONITORi-palveluun, josta näkee mobiililaajakaistan toimivuuden, television näkyvyyden ja alueen radiokanavat.

 

Lisätiedot

Helsingin venepoliisi, vanhempi konstaapeli Jukka Grönlund, p. 0504561082
Liikennevirasto, suunnittelupäällikkö Jarmo Mäkinen, p. 029 534 3477
Rajavartiolaitos, tiedotussihteeri Satu Saarivuori, p. 029 542 6035
Trafi, yksikönpäällikkö Ville Räisänen, p. 029 5346 457
Tulli, tulliylitarkastaja Henrik Wahlroos,  Helsingin Tullin veneryhmän päällikkö, Tullin toimipaikkaosaston venevalvonnan koordinaattori, p. 040 332 6886
Viestintävirasto, radioverkkoasiantuntija Ari Caselius, p. 0295 390 437

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.