Hyppää sisältöön

Väyläviraston Ratasuunnittelu Tampere–Oulu -hankkeen suunnittelutyöt ovat käynnistyneet

Julkaistu 9.8.2022 9.52

 

Väylävirasto käynnisti Ratasuunnittelu Tampere–Oulu -hankkeen vuonna 2021. Hankekokonaisuus sisältää kahden kaksoisraideosuuden sekä useiden rautatieliikennepaikkojen parantamisen suunnittelun Tampereen ja Oulun välisellä rataosalla. Nyt käynnistyneet suunnittelukohteet sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Käynnistyneisiin suunnittelukohteisiin kuuluvat Liminka–Oulu kaksoisraiteen ratasuunnittelu sekä Ylivieskassa sijaitsevan Kankaan liikennepaikan ja Limingassa sijaitsevan Hirvinevan liikennepaikan ratasuunnittelu. Liminka–Oulu kaksoisraiteen suunnittelun toteuttaa Sitowise Oy, Kankaan sekä Hirvinevan liikennepaikkojen suunnittelun GRK Rail Oy. Suunnittelu toteutetaan vuosina 2022–2024.

Suunnittelulla varaudutaan Tampere–Oulu rataosuuden kasvaviin liikennemäärin.

"Tampere–Oulu rataosuuden kapasiteetti on paikoin täynnä. Suunnittelun tavoitteena onkin parantaa rataosuuden välityskykyä ja poistaa sen pullonkauloja. Liminka–Oulu kaksoisraiteen suunnittelu mahdollistaa rataosuuden nopeuden noston sekä juna- ja liikennemäärien lisäämisen rataosuudella", kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Eero Virtanen.

Hankkeella on käynnistetty myös suunnittelun lähtötiedoiksi tarvittavat maastomittaukset ja pohjatutkimukset sekä turvalaite-, sähkö-, valaistus- ja vahvavirtasuunnittelu.

Suunnittelua tehdään osittain Euroopan Union myöntämällä Verkkojen Eurooppa -rahoituksella (CEF, Connecting Europe Facility). 2,5 miljoonan euron CEF-rahoitus kattaa puolet koko suunnitteluhankkeen kustannuksista. Hankkeessa suunniteltavien kohteiden rakentamisesta ei ole tehty toteutuspäätöksiä eikä kohteiden rakentamiselle ole myönnetty rahoitusta. 

Suomen kartta, johon on merkitty Tampere-Oulu-rataosuus

Lisätietoja:

Eero Virtanen, Väyläviraston projektipäällikkö, puh. 029 534 3017, [email protected]

Seuraa hanketta ja sen etenemistä hankkeen verkkosivulla: 

https://vayla.fi/ratasuunnittelu-tampere-oulu

 

EU:n logo

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksin Väylävirasto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan Unionin mielipidettä.


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta