Hyppää sisältöön

Väylävirasto kehittää yhdessä ELY-keskusten kanssa väylärakentamisessa käytettävän kaluston ympäristövaatimuksia

Julkaistu 29.3.2021

Väylävirasto on yhdessä ELY-keskusten kanssa aloittanut kehityshankkeen, joka tähtää työkoneiden ja kuljetuskaluston päästöjen vähentämiseen infrarakentamisen hankkeissa.

Kehityshankkeen palveluntuottajana toimii Motiva Oy. Päästövähennyksiä tavoitellaan käytettävälle kalustolle ja energian lähteille asetettavilla ympäristövaatimuksilla. Vastaavia vaatimuksia on ollut maanteiden hoidon puolella käytössä jo lähes kymmenen vuotta ja nyt niitä tuodaan myös infrarakennushankkeisiin.

Kehityshankkeessa selvitetään myös sitä, miltä osin Väylävirasto voi liittyä mukaan vuonna 2020 solmittuun päästöttömien työmaiden green deal -sopimukseen. Sopimus tähtää päästöluokkavaatimusten ohella myös vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöönottoon vuosikymmenen kuluessa.

Markkinavuoropuhelulla vaatimukset oikealle tasolle

Osana kehityshanketta Väylävirasto toivoo infrahankkeita toteuttavilta urakoitsijoilta ja rakennushankkeilla toimivilta kuljetusyrityksiltä vastauksia markkinavuoropuhelukyselyyn. Kysely on suunnattu yrityksille, jotka toimivat Väyläviraston ja ELY-keskusten toteuttamissa tie-, vesiväylä- tai ratarakentamisen hankkeissa pää- tai aliurakoitsijoina. 

Vastaamalla kyselyyn urakoitsijat ja rakennushankkeilla toimivat kuljetusyritykset voivat auttaa vaatimusten kehittämistä sellaisiksi, että ne vähentävät päästöjä mutta ovat myös toimialalle soveltuvia ja riittävillä siirtymäajoilla käyttöön tulevia. 

Kyselyn tuloksia käytetään tulevien vuosien ympäristövaatimusten suunnitteluun. Kyseessä ei ole tarjouspyyntö eikä kyselyyn vastaamalla sitoudu mihinkään. Kyselyyn vastaamisesta ei makseta palkkiota. Kysely on auki 23.4.2021 asti.
Vastaa kyselyyn osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/7A059B630C544DA3

Lisätietoja:
Lisätietoja kehityshankkeesta:
Asiantuntija Erja Vallila
[email protected]

Lisätietoa ELY-keskusten L-vastuualueet, asiantuntijat:
Mikko Asunen, [email protected]
Ari Kilponen, ari.kilp[email protected]

Lisätietoja kyselystä:
Asiantuntija Taneli Varis
[email protected]