null
null Väylän kilpailuttama ICT-allianssi on Vuoden taidokkain hankinta -kilpailun finalisti

Väylän kilpailuttama ICT-allianssi on Vuoden taidokkain hankinta -kilpailun finalisti

Julkaistu 27.03.2019
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Kilpailun järjesti Kuntaliiton Julkisten hankintojen neuvontayksikkö. Finalistit olivat Väylän infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmä- ja palveluallianssin lisäksi Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluiden logistiikka, Lapinjärven kunnan kuljetukset, Olympiastadionin penkkien hankinta ja Oulun kaupungin lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palvelut. Voitto meni Ouluun.

Väylän ja isojen kaupunkien muodostama tilaajakonsortio hankki koko infra-alaa palvelevan infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmän ja -palvelun toteutuksen viime vuonna. Hankinta toteutetaan allianssimallilla.

”Allianssimalli valikoitui toteutusmuodoksi, koska kyseessä on laaja-alainen ja eri osapuolten tarpeisiin vastaava pitkäkestoinen palveluhankinta. Valintakriteereinä meillä oli monipuolinen osaaminen tietojärjestelmän kehittämisestä, infra-alasta sekä kustannuslaskennasta, nämä saadaan allianssissa toimimaan yhteen”, kertoo Väylän projektipäällikkö Heli Sissonen.

Vuoden taidokkain hankinta -arvioinnissa kiitettiin taidokkaasti valittua ja toteutettua hankintamenettelyä, hankinnan mallikasta vuorovaikutusta hankintaprosessissa (markkinainfotyöpajat, tarjouspyynnön esittelytilaisuus, kehitystyöpajat) sekä hankinnan selkeää tulosorientoituneisuutta, joka näkyy uudenlaisena kustannuslaskennan mallina, jonka hyödyt koituvat niin tilaajalle kuin tuottajallekin.

Infrahankintojen opit järjestelmä- ja palveluhankintaan

Väylä on Suomen suurin infrapalveluiden hankkija 1,6 miljardin vuosivolyymilla. Aiemmin Väylässä on toteutettu infrahankkeita allianssimallilla, mutta tämä on vasta toinen ICT-allianssihankinta ja ensimmäinen, jossa on useita tilaajia mukana. ”Hankintamenettelyjä kehittämällä tähtäämme liikenteen palvelujen ja markkinoiden toimivuuden parantamiseen ja edistämme väylänpidon tuottavuutta. Finaalipaikka oli meille hieno tunnustus”, sanoo johtaja Kristiina Laakso Väylän hankehallinnasta.

”Onnistuneen hankinnan takana oli hyvä vuoropuhelu markkinoiden ja tarjoajien kanssa, hyvin suunniteltu ja aikataulutettu hankintaprosessi, jota myös noudatettiin. Tärkeintä oli tietysti se, että saimme valittua juuri oikeanlaiset kumppanit toimimaan yhteistyössä kanssamme allianssissa.”

Vuoden taidokkain hankinta -kilpailussa palkittiin hankintayksikkö, jonka hankinta on toteutettu erityisen taidokkaasti hankintalain mahdollistumilla keinoilla. Tärkeintä on mallikkaasti maaliin viety hankinta, jossa on oivallettu hyödyntää hankintalain keinoja taidokkaasti ja jossa lopputulos on kokonaisuutena onnistunut.