Valtatie 5, Kuopio: Ilmanlaadun mittaukset aiheuttavat tilapäisiä muutoksia nopeusrajoituksiin
Julkaistu 18.12.2024 12.35
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopion kaupunki ja Väylävirasto tutkivat yhteistyössä liikennenopeuden vaikutuksia ilmanlaatuun Kuopion pohjoispuolella, valtatiellä 5. Mittauksia tehdään, kun tienpinta on kuiva ja sääolosuhteet sellaiset, että pölyäminen on todennäköistä. Nopeusrajoitusta voidaan muuttaa kesken päivän, jotta sijaintiin ja säätilaan liittyvien tekijöiden vaikutukset saadaan minimoitua.
Renkaiden alla jauhautuneen asfalttipinnan ja hiekan muodostama tie- ja katupöly on erityisesti keväisin esiintyvä ongelma. Tuuli tai liikenteen aiheuttamat ilmavirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä ilmaan kuivalta tien pinnalta. Syksyllä ja talvellakin on ajoittain päiviä, jolloin lumettomilla, kuivilla tieosuuksilla voi esiintyä korkeita katupölypitoisuuksia etenkin nastarengaskauden alkamisen jälkeen. Katujen ja teiden puhdistamiseen ei kuitenkaan pakkasella voida käyttää samoja pölyn kostuttamiseen perustuvia menetelmiä kuin keväällä.
Katujen puhdistamista keväisin on tehostettu, mutta ilmastonmuutoksen myötä sääolosuhteet ovat muuttuneet liukkauden torjunnan ja katujen puhdistamisen osalta vaativimmiksi. ”Kaikissa suurissa kaupungeissa mitataan keväisin ilmanlaadun raja-arvon ylittäviä hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia. Kuopiossakin katupöly on ajoittain ongelma ja raja-arvot ylittyvät paikoin”, toteaa Kuopion kaupungin ympäristötarkastaja Essi Holopainen.
Valtatie 5 kulkee Kuopion keskeisen kaupunkialueen läpi ja sillä on merkittävä vaikutus Kuopion ilmanlaatuun ja melutasoihin. Samaan aikaan ilmanlaatumittausten kanssa tehdään myös melumittauksia. Mittaukset tehdään pääasiassa keväällä pölykautena, mutta myös muutamina päivinä talven aikana tien pinnan ollessa kuiva.
Tie- tai katupölyn määrää hengitysilmassa on terveyssyistä pyrittävä vähentämään. Ilmansaasteet voivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja, hengityselinten sairauksia ja syöpää, ja ne ovat yleisin ympäristötekijöihin liittyvän ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja. Myös ympäristömelu lisääntyy, kun liikennemäärät kasvavat. Altistuminen melutasoille, joita ei voida pitää hyväksyttävinä, vaikuttavat elämänlaatuun ja aiheuttavat merkittävästi stressiä, unihäiriöitä ja terveyshaittoja, kuten sydän- ja verisuonitauteja.
Lisätietoja:
Väylävirasto
asiantuntija, melu- ja ympäristö Taiju Virtanen p. 029 5343 312 [email protected]
Kuopion kaupunki
ympäristötarkastaja Essi Holopainen p. 044 718 2004 [email protected]
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi p. 029 524 6302 [email protected]