Takaisin

Valmistaudu veneilykauteen!

Valmistaudu veneilykauteen!

Julkaistu 16.4.2013

Jäät ovat alkaneet sulaa, ja ensimmäiset veneet lasketaan jo kohta vesille. Oman veneen kunnostamisen lisäksi on syytä tietää joukko tärkeitä asioita. Mistä löydät tietoa esimerkiksi vesiväylistä, kartoista ja kanavista? Kumpi väistää, purjevene vai konealus? Lue tämä ennen kuin irrotat aluksesi laiturista!

Veneilykausi alkaa eri aikaan eri puolilla Suomea. Talven jäljiltä kelluvat turvalaitteet voivat olla pois paikoiltaan tai puuttua kokonaan. Niiden kevättarkistukset kestävät 4–5 viikkoa. Kauppa-alusten käyttämät väylät tarkistetaan aina ensin. Etelä-Suomessa väylät on tarkistettu toukokuun loppuun mennessä, mutta pohjoisempana ja sisävesillä tarkistukset voivat jatkua jopa juhannukseen saakka. Käytäthän tänä aikana vain syväväyliä tai hyvin tuntemiasi väyliä.

Puuttuvista merimerkeistä ja muista havainnoista vesiväylillä voit ilmoittaa soittamalla vikailmoituspuhelinnumeroomme tai lähettämällä vikailmoituslomakkeen. Yhteystiedot löydät osoitteesta www.liikennevirasto.fi/vikailmoitus.
Varo ammattiliikennettä
Helsingin edustalla ja Saaristomerellä suuret matkustaja-alukset aiheuttavat aallokoita. Kauppa-alusliikennettä on joka päivä ympäri vuoden. Suomessa kaikki kauppamerenkulun väylät on luokiteltu ahtaiksi kulkuväyliksi. Se tarkoittaa meriteiden sääntöjen mukaan sitä, että pienempi alus väistää suurempaa, vaikka kyseessä olisivatkin purjevene ja konealus. Muistathan siis, että huvivene väistää aina ammattiliikennettä.
Veneen kuljettajan on huomioitava myös muut veneilijät, ympäristö ja rantojen asukkaat kuten vesiliikennelain pykälässä 5 ohjeistetaan.
Kesän edetessä ilmestyy uusia merikarttoja ja niiden päivityksiä. Kartat löytyvät osoitteesta www.liikennevirasto.fi/merikartat. Vesiliikennerajoitukset on merkitty maastoon.
Järvi-Suomessa ja muutamassa paikassa rannikkoa on kanavia ja siltoja, joiden aukaisuajat löytyvät täältä.
Tiedot vedenkorkeudesta löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
Meriliikennekeskuksissa valvotaan alusliikennettä
Liikenneviraston meriliikenteenohjauskeskuksissa valvotaan alusten kulkua. Keskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa ja Turussa. Niissä alusliikenneohjaajat valvovat alusten liikkeitä ja puuttuvat tarvittaessa niiden kulkuun, jotta jo vaaratilanteiden syntyminen vältetään. Alusliikenneohjaukseen osallistuvat lain mukaan kaikki yli 24-metriset alukset.
Myös veneilijät voivat seurata suurten alusten liikkeitä kuuntelemalla meriliikennekeskuksien ilmoituksia VHF-radiolla. Radion kanavat löytyvät merikartasta alueittain. Seuraa ilmoituksia, niin et joudu suuren aluksen kanssa samaan kapeikkoon.

reaktionapit