null
null Uudistunut valtakunnallinen matka.fi-palvelu tarjoaa joukkoliikenteen reitit koko Suomen alueella

Uudistunut valtakunnallinen matka.fi-palvelu tarjoaa joukkoliikenteen reitit koko Suomen alueella

Julkaistu 15.02.2017
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Miten pääsen perille kaupungista toiseen? Mitä vaihtoehtoja minulla on? Tällaisia kysymyksiä pyörii joukkoliikenteen käyttäjän mielessä matkaa suunniteltaessa. Vastauksia löytyy uudistuneesta valtakunnallisesta matka.fi-palvelusta, joka avautuu 15.2.

Matka.fi-palvelun ensisijainen tarkoitus on kertoa käyttäjille eri joukkoliikenteen matkustusvaihtoehdoista koko Suomen alueella. Hakuja voi tehdä ovelta ovelle eli katuosoitteesta esimerkiksi toisen kaupungin osoitteeseen, mutta tietoa voi hakea myös tiettyä pysäkkiä ja sen kautta yksittäisiä lähtöjä tarkastelemalla. Palvelun Lähelläsi-toiminnallisuus on myös kätevä apuri, jolla käyttäjä näkee nopeasti mitä joukkoliikennevälineitä liikkuu lähistöllä. 

Palvelussa on keskitytty mobiilikäyttöisyyteen, ja se löytyy osoitteesta http://opas.matka.fi

”Tällä hetkellä reitti-, aikataulu- ja ajopäivätiedot tulevat kaupunkiseutujen ulkopuolella viranomaisten lupajärjestelmästä. Jatkossa tiedot toivottavasti tulevat laajasti myös liikennöitsijöiden järjestelmistä, jolloin palvelun laatu paranee”, kertoo joukkoliikenneasiantuntija Martin Johansson Liikennevirastosta.

Matka.fi-tiedot täydentyvät koko ajan. Puuttuvista tiedoista lisätietoa täältä.

Kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi myös osallistua kartta-aineiston ja paikannimistön ylläpitämiseen. Joukkoistamalla tuotettu karttapalvelu (Open Street Map) löytyy täältä

 

Myös joukkoliikenteen asiakkaat ovat olleet kehittämisessä mukana

Liikennevirasto selvitti vuonna 2016 palvelumuotoilun menetelmin joukkoliikenteen käyttäjien asiakastarpeita. Selvityksessä haastateltiin joukkoliikenteen käyttäjiä Joensuussa ja Lahdessa. Näistä haastatteluista selvisi, että matkustajalle olennaisinta on reaaliaikainen tieto ja palvelun mobiilikäyttöisyys. Lisäksi tuli selkeästi esille matkustajien tarve vertailla eri liikennemuotojen ja liikennöitsijöiden hintoja. Jos hintatiedot tarjottaisiin reittiehdotuksen kyljessä, matkustaja säästäisi paljon aikaa ja varmasti myös rahaa.


”Matkustajat kaipaavat myös karttanäkymiä erityisesti matkan alku- ja loppupäässä sekä vaihtopaikoissa. Kaukoliikenteen vaihtoehtojen vertailussa karttanäkymällä ei sen sijaan ollut merkitystä. Selvityksen mukaan matkustajat kaipaavat tietoa, missä kohtaa reittiä ovat menossa. Tämä korostuu erityisesti, kun matkustetaan paikkakunnalla, joka ei ole itselle tuttu”, kertoo joukkoliikenneasiantuntija Laura Langer Liikennevirastosta.


Lue lisää: Palvelumuotoiluselvityksen loppuraportti


Matka.fi-palvelua on kehitetty yhdessä HSL:n uudistuneen Reittioppaan kanssa. Vanha matka.fi-palvelu (http://classic.matka.fi) sulkeutuu helmikuun 2017 lopussa. 

Matka.fi-palvelun kehittämisprojekti on osa Liikenneviraston digitalisaatiohankkeen osahanketta yksi (Automatisoitu liikenne- ja liikkumistietojen kerääminen ja jakelu)


Lisätietoja:
Matka.fi: joukkoliikenneasiantuntija Martin Johansson, p. 029 534 3526, [email protected]
Palvelumuotoiluselvitys: joukkoliikenneasiantuntija Laura Langer, p. 029 534 3906 tai [email protected]