Hyppää sisältöön

Tulevaisuus raiteilla: Rata2023 kokoaa rautatieammattilaiset Tampereelle

Julkaistu 17.1.2023 10.00

Yli 1400 rautatiealan ammattilaista ja opiskelijaa kokoontuu Tampereelle tasaamaan tietoa alan uusimmista tuulista.

Väyläviraston järjestämän raideseminaarin teema on tulevaisuus raiteilla ja aiheet vaihtelevat fossiilittomasta liikenteestä kyberturvallisuuteen ja raideliikenteen digitalisoinnista uusimpaan rautatietekniikkaan. Rautateiden elinkaaren hallinta on vahvasti läsnä: Maankäytöstä suunnitteluun, rakentamiseen ja rataomaisuuden hallintaan. Yli sadan luennon tarjonta Tampere-talossa jakaantuu kahdelle päivälle 17.-18.1.2023.

 

Digitalisaatiolla tehokkuutta ja täsmällisyyttä

Suomessa on viime vuosina eletty vahvaa raideliikenteen nousukautta. Väylänpitäjälle tämä on näkynyt ratojen suunnitteluna, rakentamishankkeina ja mittavina parantamistöinä. Kaikkiin tarpeisiin ei kuitenkaan ole mahdollista vastata laajoja ja kalliita infrahankkeita toteuttamalla. "Voimme lisätä kapasiteettia rautateille myös digitalisaation avulla. Digiradan ensimmäinen kaupallinen osuus toteutetaan Nokialta Poriin ja Raumalle", kertoo Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Digirata-hankkeen tavoitteena on uudistaa nykyinen ja vanhentuva junien kulunvalvontajärjestelmä uudella, digitaalisella ja EU-vaatimusten mukaisella kulunvalvontajärjestelmällä. Uusi järjestelmä tuottaa nykyistä tarkempaa ja reaaliaikaista tietoa junien kulusta, mikä mahdollistaa junien ajamisen turvallisesti entistä tiheämmillä kulkuväleillä.

"Lähtökohtana on tehdä rautatieliikenteestä entistä ennakoitavampaa niin henkilö- kuin tavaraliikenteelle. Tavoitteena on myös tehdä rautatieliikenteestä houkuttelevampaa, jolloin liikennettä siirtyy entistä enemmän kiskoille ja liikenteen päästöt vähenevät. Kehityksen suunta on sama kaikissa Pohjoismaissa. Digirata onkin laajan kansainvälisen yhteistyön paikka", sanoo Wihlman.

Tavoitteena alan osaamisen kehittäminen ja yhteisen tekemisen vahvistaminen

Raideseminaarin tärkein tehtävä on alan osaamisen kasvattaminen. "Raidealan koulutusta on Suomessa vähän tarjolla, joten alan kehittymisen näkökulmasta luentokokonaisuus ja keskustelut salin ulkopuolella ovat erittäin tärkeitä", sanoo rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin. Sadan asiantuntijaluennon lisäksi paikalla on yli 50 näytteilleasettajaa esittelemässä ratkaisujaan raideliikenteen tarpeisiin.

"Raideliikenteessä on vahva eurooppalainen kytkös, sillä sääntely ja standardit ovat pitkälti kansainvälisiä. Tässä kehityksessä Suomi haluaa olla vahvasti mukana. Tästä syystä tapahtumassa on 20 luentoa myös englanniksi."

Lisätiedot:

Pääjohtaja Kari Wihlmanin haastattelut: johtaja Anna Jokela p. 029 534 3095

Rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin, p. 029 534 3971