Hyppää sisältöön

Teiden talvihoidon laatuun panostetaan hiihtolomaliikenteessä

Julkaistu 14.2.2023

Maanteiden talvikunnossapitoa tehostetaan hiihtoloma-aikaan monessa hoitourakassa, tyypillisesti esimerkiksi maata halkovien valtateiden osalta. Laatuun kiinnitetään enemmän huomiota etelän hiihtolomaviikon meno- ja paluuliikenteessä. Turvallisuus tien päällä tehdään yhdessä: jätä kiire kotiin lomareissulle lähtiessä.

Hiihtolomaliikenne käynnistyy perjantaina 17.2., kun eteläsuomalaiset aloittavat lomansa. Maanteiden talvikunnossapitoa tehostetaan monin paikoin, jotta matkanteko olisi turvallista ja sujuvaa.

Talvihoidon kohotettua laatua toteutetaan etelän hiihtolomaviikon meno- ja paluuliikenteen vilkkaimpina päivinä esimerkiksi maata halkovien valtateiden, kuten VT4:n ja VT5:n osalta.

Hiihtolomaliikenteen kohotetun laadun aikana sään ja kelin edellyttämiin toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi ilman toimenpideaikaa. Toimenpiteet käsittävät muun muassa lumenpoiston, pinnan tasauksen ja liukkaudentorjunnan tehostamisen sekä liikennemerkkien puhdistamisen.

Lisäksi koko talvihoitoluokkaa on nostettu tiettyjen hiihtokeskusten alueilla laskettelusesongin ajaksi, näin on tehty esimerkiksi Kittilän ja Pudasjärvi-Taivalkosken urakoissa. Hoidon palvelutason toteutumisesta huolehtivat paikalliset ELY-keskukset.

Viisi vinkkiä hiihtolomaliikenteeseen

  • Tarkista ajokeli ennen matkaa. Katso Ilmatieteen laitoksen varoitukset ja hyödynnä Liikennetilanne-palvelua. Muista, että olosuhteet voivat muuttua etenkin pidemmän matkan aikana.

  • Pidä ajonopeutesi kurissa ja huolehdi riittävistä turvaväleistä. Jätä kiire kotiin ja noudata nopeusrajoituksia. Se tekee matkasta myös taloudellisemman. Riittävät turvavälit puolestaan antavat enemmän pelivaraa edessä tapahtuviin yllättäviinkin asioihin.

  • Pakkaa tavarat huolellisesti. Varaa aikaa tavaroiden lastaamiseen ja pyhitä matkustamo matkustajille.

  • Varmista ajoneuvon kunto. Tarkista esimerkiksi rengaspaineet sekä tuulilasinpesunesteen riittävyys. Katsasta myös pyyhkijänsulkien kunto. Nappaa mukaan aurinkolasit ja putsaa tuulilasi myös sisäpuolelta, jottei kevätaurinko pääse häikäisemään.

  • Mobiilisovellukset mukaan matkaan. Varaudu lataamalla ainakin 112 Suomi -sovellus. Sen kautta voit myös soittaa Tienkäyttäjän linjalle, jolloin sijaintitieto välittyy automaattisesti. Myös Liikennetilanne-palvelusta löytyy oma sovelluksensa.

Katso lisää:

Maanteiden talvikunnossapito ja talvihoitoluokat

Kävelyn ja pyöräilyn väylien kunnossapito

Anna palautetta kunnossapidosta

Fint­raf­fi­cin tie­lii­ken­tee­noh­jauk­sen hiih­to­lo­man lii­ken­ne-en­nus­teet: Tar­kis­ta oman ajo­reit­ti­si lii­ken­ne­mää­rät ja väl­tä ruuh­ka­hui­put


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta