null
null Tehokas yhteistyö turvaa kauppamerenkulun sujuvuuden talvellakin

Tehokas yhteistyö turvaa kauppamerenkulun sujuvuuden talvellakin

Julkaistu 17.09.2015
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Kauppa-alusten liikennöinti kaikissa keliolosuhteissa on Suomelle elintärkeää, sillä yli 80 prosenttia maamme ulkomaankaupasta kulkee meriteitse. Tiivis yhteistyö Liikenneviraston, Sjöfartsverket`in, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, satamien, jäänmurtajien, VTS-keskusten ja muiden merenkulun toimijoiden kesken takaa tavaroiden liikkuvuuden myös kovimpina pakkastalvina. Appelsiinit eivät lopu lähikaupasta silloinkaan, kun Itämeri on kauttaaltaan jäässä.

Liikenneviraston talvimerenkulun asiantuntija Tuomas Taivi varmistaa talvimerenkulun toimintaedellytysten toteutumisen:

- Päätehtäväni on määrittää Suomeen suuntautuvan ja Suomesta lähtevän alusliikenteen turvallinen ja sujuva kulku talviolosuhteissa. Seuraan päivittäin jäätilannetta mm. Ilmatieteenlaitoksen jääpalvelusta ja tilanteen vaatiessa Liikennevirasto päättää jäänmurtajien lähettämisestä jäissä liikkuvien alusten avuksi.

Liikennevirasto vastaa myös avustusrajoitusten asettamisesta ja erivapauksien myöntämisestä. Suomen satamiin talvella saapuvilta aluksilta vaaditaan jääluokitus, joka ilmoittaa aluksen jäissäliikkumiskyvyn.

Avustusrajoituksilla säädellään jääluokkiin kuuluvien alusten avustamista. Rajoitusten tarkoituksena on lisätä merenkulun turvallisuutta rajoittamalla sellaisten alusten liikennöintiä, joiden koneteho, rungon vahvuus ja muut ominaisuudet eivät ole riittäviä Itämeren jääolosuhteisiin.

Taivi lisää tiedot rajoituksista liikennetietojärjestelmään, josta ne päivittyvät Liikenneviraston hallinnoimalle Baltice-sivustolle. Itämeren maiden yhteiseltä sivustolta käyvät ilmi myös jäänmurtajien liikkeet, sää- ja jäätiedot.

Itämerellä jäänpaksuus kovimpinakin talvina on alle metrin. Tällä hetkellä jäänpaksuus Perämerellä on 5–40 senttimetriä. Perinteiset jäänmurtajat Kontio ja Otso avustavat jo Perämerellä. Kaikkiaan Liikennevirastolla on käytettävissään yhdeksän murtajaa.

- Talvi on ollut melko helppo, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Päivystän 24 tuntia vuorokaudessa. Joka vuosi varaudumme siihen, että talvesta tulee joko normaali tai ankara.

Teksti ja kuva: Katri Sipilä