null
null Tavaraliikenteen kilpailu rataverkolla otti uuden askeleen

Tavaraliikenteen kilpailu rataverkolla otti uuden askeleen

Julkaistu 12.04.2016
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

VR-Yhtymä Oy ja Fenniarail Oy jättivät määräajassa säännöllisen ratakapasiteetin hakemukset aikataulukaudelle 2017. Fenniarail Oy:n hakema ratakapasiteetti koskee ainoastaan tavaraliikennettä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun säännöllistä ratakapasiteettia hakee VR:n lisäksi jokin muukin rautatieyritys.

Valtion rataverkon ratakapasiteettia haetaan Liikennevirastolta. Säännöllistä liikennettä varten haku tulee tehdä kullekin aikataulukaudelle kaksitoista tai vähintään kahdeksan kuukautta etukäteen. Aikataulukauden aikana on myös mahdollista hakea niin sanottua kiireellistä ratakapasiteettia, jos liikennöitsijällä on tarvetta tehdä nopeita muutoksia aikatauluihin.

”Ratakapasiteetti tarkoittaa käytännössä vuoroja liikkua rautateillä. Junat ajavat ennalta laadittujen aikataulujen mukaisesti ja Liikennevirasto sovittaa yhteen eri toimijoiden tarpeet”, kuvaa ylitarkastaja Maija Nurkka Liikennevirastosta. ”Haasteina yhteen sovittamisessa ovat tasapuolisuus, tehokkuus ja aikataulurakenteen toimivuus. Mallia kapasiteetin jakamisen toimintatavoista on kehitetty yhdessä eurooppalaisten toimijoiden kanssa ja kehitetään edelleen kokemusten myötä.”

Suomen rautatiemarkkinat avattiin tavaraliikenteen osalta kilpailulle vuonna 2007. Rautatieyrityksiä on sen jälkeen perustettu kaksi: Ratarahti Oy sekä Fenniarail Oy.

Aikataulukausi 2017 alkaa 11.12.2016 ja päättyy 9.12.2017. Liikennevirasto julkaisee säännöllisen ratakapasiteetin jakopäätöksen elokuussa 2016.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Maija Nurkka, p. 029 534 3865 tai [email protected]

Rautateiden verkkoselostus 2017