Tampereen henkilöratapiha on keskellä asemakortteleita, missä sijaitsee keskustan merkittävimmät kehittämiskohteet. Siksi junaliikenteen ja Tampereen keskustan kehittämisen solmukohdassa oleva Tampereen henkilöratapiha -hanke on monella tapaa Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen. Rakentamisen olosuhteet ovat haastavat ja esimerkiksi hankkeella tehtävät ratatyöt vaativat äärimmäistä tarkkuutta ja yksityiskohtien suunnittelua, jotta haitta junaliikenteelle ja matkustajille on mahdollisimman pieni.
Hankkeen ensimmäisen vaiheen ratatöitä on tehty laajalti koko hankealueella
Tampereen henkilöratapiha -hankkeeseen kuuluvat ratatyöt käynnistyivät keväällä 2025. Töitä on tehty laajasti koko hankealueella, joka rajoittuu pohjoisen suunnassa Naistenlahden alueelle ja etelässä Perkiöön. Perkiössä sijaitsevalla tavararatapihalla on tehty isoja muutoksia, jotta vaunurunkoja saadaan siirrettyä henkilöratapihalta Perkiöön lyhytaikaiseen säilytykseen. Tämä vapauttaa tilaa henkilöratapihalla. Tätä tilaa tarvitaan, jotta useampi raide on mahdollista sulkea henkilöratapihalla Itsenäisyydenkadun alikulkusillan ja laitureiden rakentamisen sekä ratatöiden ajaksi. Perkiön tavararatapihalla tehtävät muutokset liittyvät myös Naistenlahden uuteen vaunuhuoltoalueeseen. Jotta sitä päästään rakentamaan, siirretään nykyinen vaunuhuolto väliaikaisesti Perkiöön. Siirtoa on valmisteltu Perkiössä kevään 2025 aikana muun muassa uusimalla kuusi raidetta. Ne on sähköistetty ja rakennettu uuteen vaaka- ja pystygeometriaan. Lisäksi 12 vanhaa vaihdetta on poistettu ja asennettu kahdeksan uutta. Kesän työlistalla on lisäksi sähkörata- ja vahvavirtarakenteiden uusimistöitä sekä turvalaitemuutoksia. Perkiön raiteiston on tarkoitus valmistua käyttöönottojen jälkeen heinäkuun 2025 loppupuolella.
Toukokuun liikennekatkoissa Erkkilän sillan pohjoispuolelle vaihdettiin viisi vaihdetta ja rakennettiin yli kilometri uutta raidetta. Erkkilän sillan ja Naistenlahden alueiden läheisyyteen rakennettiin tulevien uusien raidejärjestelyjen vuoksi uutta sähkörataa uuteen geometriaan. Myös Naistenlahden nykyiset raiteet purettiin toukokuussa. Jo aiemmin keväällä henkilöratapihalta poistettiin raiteet 7 ja 8, jotta niiden päälle päästiin rakentamaan Ratapihankadun väliaikaisia liikennejärjestelyjä.
”Toukokuu onnistui ratatöiden osalta hyvin, vaikka työvaiheet olivat erittäin haastavia. Hanke on sellaisella paikalla, että virheet näkyvät helposti koko Suomen junaliikenteessä”, kertoo vuodesta 2006 ratatöiden parissa työskennellyt työpäällikkö Jari Hinttala Kreatelta.
Kuvaa Perkiön ratapihalta huhtikuun 2025 loppupuolella.
Liikennekatkojen suunnittelu on millintarkkaa työtä
Ratatöiden yhteensovittaminen junaliikenteen kanssa on haasteellista. Erityisesti liikennekatkotyöt, jolloin junaliikenne on kokonaan katkaistu kyseiseltä rataosuudelta, ovat äärimmäisen vaativaa työtä. Jotta rakentaminen radalla ja sen välittömässä läheisyydessä tapahtuu turvallisesti, on liikennekatkojen käyttäminen useimmiten kuitenkin välttämätöntä.
”Liikennekatkoissa tehtävä työ on todellista aikaa vastaan tehtävää työtä, joustoa on hyvin vähän. Töiden erittäin tarkalla suunnittelulla pyrimme varmistamaan, että työt ehditään tekemään liikennekatkon aikana. Olemme käynnistäneet hankkeen ensi vuoden katkojen suunnittelutyön. Työ aloitetaan tunnistamalla kaikki liikennekatkossa tehtävät työvaiheet. Jokainen työvaihe aikataulutetaan ja lasketaan sille tarvittava aika. Näin saadaan arvio ajasta, joka liikennekatkoihin pitää varata”, kuvailee Hinttala.
Sen lisäksi, että liikennekatkoissa tehdään varsinaista rataan liittyvää työtä, vaatii katkoissa tehtävä työ logistiikan näkökulmasta paljon ennakkovalmisteluja. Katkon aikana radalla ja sen välittömässä läheisyydessä voi liikkua esimerkiksi useita kymmeniä erilaisia työkoneita, joiden kulkeminen ja järjestys työmaalla pitää aikatauluttaa millintarkasti. Myös tavaraa työmaalle tuovien rekkojen tulojärjestys tehdään etukäteen ja määritellään paikat, joissa ne odottavat vuoroaan työmaalle pääsyään.
Hankkeen rakentamisen vaatimia liikennekatkoja ja -järjestelyjä pyritään hyödyntämään hankkeella laajasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että samoilla järjestelyillä ja samoissa liikennekatkoissa uusitaan esimerkiksi Itsenäisyydenkadun alikulkusiltaa ja henkilöratapihalla olevia laitureita ja tehdään samanaikaisesti radan vaatimia päällysrakenne-, sähkörata-, vahvavirta- ja turvalaitetöitä.
Hankkeella tehtävät ratatyöt tuovat merkittäviä parannuksia junaliikenteeseen
Yleisesti ratatyöt parantavat aina ratarakenteiden kuntoa ja toimivuutta. Merkittävin muutos Tampereen henkilöratapiha -hankkeen aikana tehtävien ratatöiden osalta on pohjoispäähän uusittava vaihdekuja. Se vähentää erityisesti pohjoisen suuntaan menevän junaliikenteen häiriöherkkyyttä. Myös vaununhuollon siirtyminen Naistenlahteen on huomattava parannus.
”Hankkeella tulevien vuosien haasteellisin muutos ratatöihin liittyen on varmasti asetinlaitteeseen tehtävät muutokset. Virransyötön uusiminen, turvalaitemuutokset ja Pohjoiskannen rakentamisen mahdollistaminen alueelle aiheuttavat vaativia muutostöitä laitetilarakennukseen. Lisäksi hankkeen tulevien vuosien töistä voisi mainita Itsenäisyydenkadun alikulkuun tehtävät laajat muutokset, ratapihan laiturityöt sekä alueen ratatyöt. Ne ovat kaikki erittäin vaativia työvaiheita. Palveluntuottaja on tuonut hankkeeseen ammattitaitoiset työntekijät, joiden toimesta on tehty tarkkaa ennakkosuunnittelua ja töiden yhteensovittamista. Kokemus ja ammattitaito näkyy kaikessa tekemisessä”, kertoo Väyläviraston projekti-insinööri Mikko Ylikulju.