Tampere-Pori-rataosaa kehitetään useissa eri hankkeissa

Julkaistu 31.3.2025

Tampere–Pori tasoristeysten poisto ja parantaminen -hankkeeseen linkittyy useita muita hankkeita, jotka edistävät radan ja junaliikenteen toimivuutta. Näitä ovat esimerkiksi edellisessä uutiskirjeessä esitellyt Harjavallan ratapihalaajennus ja Vammalan liikennepaikka, mutta liittyvissä hankkeissa tehdään töitä myös muun muassa Nokialla, Porissa ja Raumalla.

Kuva Nokian ratapihalta tammikuussa 2025, kuvaaja Jarmo Mäkelä, Welado. Avaa täyskokoinen kuva Ponnahdusikkuna

Kuva Nokian ratapihalta tammikuussa 2025, kuvaaja Jarmo Mäkelä, Welado Oy.

Nokian ratapihan kehittäminen

Nokian ratapihahankkeessa toteutettava uusi välilaituri mahdollistaa lähijunaliikenteen kasvun vuosikymmeniksi eteenpäin. Liikkumisen matkaketjuja parantavat uudet liityntäpysäköintipaikat autoille ja polkupyörille. Asemalle rakennetaan myös uusi alikulkukäytävä. Uudistus sujuvoittaa osaltaan liikennettä vilkkaalla Tampereen ja Porin välisellä radalla. 

Nokian ratapihan kehittäminen perustuu Väyläviraston ja Tampereen kaupunkiseudun väliseen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukseen, jossa määritellään joukkoliikennejärjestelmän kehittämistä.

Taustalla on myös Väyläviraston tarveselvitys, jossa tunnistettiin Nokian liikennepaikan ja sen raiteiston kehittämisen tärkeys. Nokian asema-alue liittyy keskeisesti kasvavan Tampereen seudun lähijunaliikenteen kehittämiseen. Rakennustyöt valmistuvat vuoden 2025 loppuun mennessä.
 

Hanke turvaa Porin satamaliikennettä

Pori–Mäntyluoto–Tahkoluoto-hankkeen tavoitteena on parantaa tasoristeysturvallisuutta poistamalla ja parantamalla tasoristeyksiä. Rataosuudella on 24 tasoristeystä.  Ratasuunnitteluvaiheessa oleva hanke varmistaa muun muassa Porin satamien tavaraliikenteen sujuvuuden myös tulevaisuudessa. Tasoristeysten turvallisuutta parannetaan vuosina 2025–2028.
 

Digirata mullistaa junien kulunvalvonnan

Digirata-hankkeen tavoitteena on, että Suomi ottaa käyttöön uuden modernin radioverkkopohjaisen rautateiden kulunvalvontajärjestelmän koko rataverkolla vuoteen 2040 mennessä. Digiradan ansiosta junat voivat ajaa tulevaisuudessa lähempänä toisiaan, eli tiheämmät vuorot ovat mahdollisia. Samalla matkustajien tiedonsaanti aikatauluista ja häiriöistä paranee. Matkustajille uudistus tuo siis sujuvampaa ja turvallisempaa junamatkustamista. Lisäksi turvalaitteista johtuvien häiriöiden odotetaan vähenevän. Digiradan rakentaminen aloitettiin syksyllä 2024 Tampereen, Porin ja Rauman välisillä rataosuuksilla. Suurhankkeen toteutus etenee vaiheittain vuosien 2028–2040 aikana. 

Lue lisää liittyvistä hankkeista