Takaisin

Talvinopeusrajoitusten poistaminen alkaa pääsiäisen jälkeen

Talvinopeusrajoitusten poistaminen alkaa pääsiäisen jälkeen

Julkaistu 27.3.2012

Talvi- ja pimeän ajan alennettuja nopeusrajoituksia aletaan poistaa pääsiäisen jälkeen porrastetusti alkaen etelästä ja rannikolta. Kulloinenkin suurin sallittu nopeus käy ilmi tielle asetetusta nopeusrajoitusmerkistä.

Nopeusrajoitukset muutetaan viikolla 15 pääsiäisen jälkeen 10. huhtikuuta alkaen portaittain etelästä pohjoiseen ja rannikoilta sisämaahan, liikenteen kannalta loogisina kokonaisina yhteysväleinä. Tieosilla, joilla on vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit, kesänopeuksiin voidaan siirtyä jo viikolla 13, mutta vain valoisaan aikaan hyvissä keliolosuhteissa.
Sallitut enimmäisnopeudet nousevat noin 9000 tiekilometrillä. Tavoitteena on, että koko maassa on siirrytty talvisista nopeusrajoituksista kesänopeuksiin viimeistään viikon 15 loppuun mennessä. Jos kuitenkin on odotettavissa huonoja sää- ja kelioloja, muutosten käynnistämistä voidaan myöhentää.

Päätiestöllä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvä alempi rajoitus.

Ajonopeus olosuhteiden mukaan

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljonkin tienkohdittain ja vuorokaudenajoittain. Vaikka alennetut nopeusrajoitukset nyt poistuvatkin, on autoilijoiden syytä tarkkailla kelejä ja sovittaa ajonopeutensa muuttuvien olosuhteiden mukaisiksi. Esimerkiksi yöpakkaset tai lumi- ja räntäsateet saattavat heikentää ajo-olosuhteita huomattavastikin. Turvallinen ajo saattaa edellyttää huomattavasti osoitettua alempaa nopeutta.

Suurinta sallittua nopeutta säätelevät liikennemerkkien ohella myös liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa autoilijaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet sekä pitämään nopeuden sellaisena, että ajoneuvo voidaan pysäyttää aina näkyvissä olevalla ajoradan osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

Kevät tuo myös lisää kevyttä liikennettä maanteille. Jalankulkijat, pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon  ja jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.
 


reaktionapit