null
null Talvi tulee, mutta pyöräilyä se ei estä

Talvi tulee, mutta pyöräilyä se ei estä

Julkaistu 09.11.2015
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Valtakunnallinen #Pyöräilytalvi-kampanja kannustaa ihmisiä pyöräilemään myös talvella. Esimerkiksi Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa vain 10–20 % pyöräilijöistä jatkaa polkemista läpi talven. Liikennevirasto on mukana tukemassa Pyöräliitto ry:n ja sen jäsenjärjestöjen organisoimaa talvipyöräilykampanjaa, jonka aikana järjestetään kymmeniä tapahtumia ympäri Suomen.

Talvella pyöräilevien määrä vaihtelee Suomessa rajusti. Pyöräilyintoon talvella vaikuttavat ratkaisevasti väylien kunnossapito sekä paikallinen kulttuuri.

– Etelän suurissa kaupungeissa vain 10–20 % pyöräilijöistä jatkaa polkemista läpi talven, kun taas Joensuussa 57 % ja Oulussakin puolet jatkaa pyöräilyä. Näissä kaupungeissa on tehty pitkäjänteistä työtä pyöräilyolosuhteiden eteen ja molemmissa pyöräillään valtavasti ympäri vuoden, kertoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti alkutalven kunnossapidon pitää olla laadukasta, jotta pyöräilijämäärät pysyvät korkealla sään kylmetessä. Suurimpia haasteita pyöräväylien kunnossapidossa ovat yleensä toimenpiteiden ajoitus sekä sohjon poisto.

Viisi vinkkiä talvella pyöräilyyn

Oikealla asenteella ja varustuksella pyöräilyä voi jatkaa kätevästi läpi vuoden. Näillä viidellä vinkillä teet talvella pyöräilemisestä hauskempaa ja turvallisempaa:

1. Jatka pyöräilyä ja nauti ulkoilmasta.

2. Älä tee siitä liian monimutkaista. Talvella pyöräily on yhtä helppoa kuin talvella kävelykin.

3. Normaali talvipukeutuminen riittää.

4. Käytä valoja.

5. Varaa hieman lisää aikaa matkoillesi ja aja rauhallisemmin.

Pyöräily kohottaa mielialaa, lisää hyvinvointia ja pidentää elinikää. Lisäksi pyöräilyn ansiosta ilmanlaatu paranee, liikennemelu vähenee ja kaupungeista tulee viihtyisämpiä paikkoja. Liikennevirasto tukee nyt käynnistyvää talvipyöräily-kampanjaa liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella.

”Haluamme tukea pyöräilyn edistämistä kunnissa ja kaupungeissa, koska pyöräilystä on selvää hyötyä yhteiskunnalle – myös talvella”, kertoo kestävän liikkumisen asiantuntija Tytti Viinikainen Liikennevirastosta.

Viikon päätapahtumat:

10.11. klo 16:30 Kansalaistori, Helsinki, sisältää Light Heroes performanssin

11.11. klo 16:30 Helsinki, yllätyspaikassa, sisältää Light Heroes performanssin

Viikon muut tapahtumat ympäri maata:

http://pyorailytalvi.fi/tapahtumat/

#Pyöräilytalvi-kuvakilpailu Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Lisätiedot: http://pyorailytalvi.fi/voita-pelago/