Takaisin

Talvi on ollut poikkeuksellisen raju vesiliikenteen turvalaitteille

Talvi on ollut poikkeuksellisen raju vesiliikenteen turvalaitteille

Julkaistu 17.05.2018

Liikennevirasto kehottaa merenkulkijoita ja sisävesillä liikkuvia suhtautumaan vesiväylien turvalaitteiden sijainteihin varauksella.

Talven jäljiltä kymmeniä opasteita, poijuja ja viittoja on rikki tai pois paikoiltaan, eikä navigointia tule jättää yksinomaan niiden varaan. Liikenneviraston Sisävesiväylät-yksikön päällikkö Tero Sikiö muistuttaa etenkin kelluvien turvalaitteiden kärsineen tulvavesien ja kovien virtausten seurauksena. ”Kehotan sisävesillä liikkuvia turvautumaan ajantasaisiin merikarttajulkaisuihin ja luottamaan ensisijaisesti kiinteisiin turvalaitteisiin kelluvien sijaan”, hän toteaa.

Merialueiden turvalaitteista talvi on ruhjonut huomattavan määrän kevyempiä viittoja. Meriväylät-yksikön aluepäällikkö Marko Reilimo epäilee vialliseksi ilmoitettujen turvalaitteiden suuren määrän johtuvan useammasta tekijästä: ”Vikailmoitusten määrään ovat vaikuttaneet rajun talven lisäksi aktiivisemmat ilmoitukset viallisista laitteista. Veneilijät ovat aktivoituneet ja vikailmoituslomakkeet ovat olleet helposti saatavilla”, hän arvioi.

Itämeren turvalaitteiden korjaukset ovat meneillään Etelä- ja Lounais-Suomessa, mutta Perämeren korkeuksilla työt alkavat vasta jäiden sulettua kokonaan. ”Vikailmoitusten valtavan määrän ja pitkälle venyneen talven vuoksi korjaustyöt ovat viivästyneet hiukan”, Reilimo kertoo. ”Kehotan merellä liikkuvia käyttämään merikarttoja navigoinnin tukena aina vesillä liikuttaessa.”

Sisävesien tulvatilanne poikkeuksellinen

Myös sisävesien turvalaitteiden korjausurakat ovat käynnissä läpi maan, Pohjois-Suomen sulamattomia vesistöjä lukuun ottamatta. ”Tärkeimpien väylien merkinnät korjataan toukokuun loppuun mennessä ja kaikkien turvalaitteiden korjaukset valmistuvat viimeistään juhannuksena venekauden vilkastuessa”, sisävesiyksikön Tero Sikiö kertoo.

Kevään tulvatilanne on poikkeuksellinen erityisesti Itä-Suomessa sekä Kokemäenjoen vesistöalueilla ja aiheuttaa sulkujen käyttökatkoja: ”Joudumme juoksuttamaan tulvavesiä esimerkiksi Lempäälän ja Ahkionlahden kanavilla ja vesillä liikkuvien tulee huomioida juoksutuksista johtuvat veneliikenteen rajoitukset. Pyydämme veneilijöiltä kärsivällisyyttä. Juoksutusten pitäisi olla ohi kesäkuun alkuun mennessä.”

Oletko havainnut vesiväylillä puutteellisen tai puuttuvan turvalaitteen? Tee vikailmoitus tästä. Lomakkeella voit lähettää myös palautetta, ideoita tai tehdä kysymyksiä liittyen meri- ja sisävesireittien turvalaitteisiin.

Lisätietoa:

Sulkukanavien aukioloajat

Tietoa vesiväylien kunnossapidosta

Sisävesiväylät
Yksikön päällikkö Tero Sikiö
p. 0295 34 3409

Meriväylät
Aluepäällikkö Marko Reilimo
p. 0295 34 3372

Sähköpostit muodossa: etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi

 

 


reaktionapit