Hyppää sisältöön

Talven ensimmäinen jäänmurtaja lähti matkaan

Julkaistu 25.12.2020 16.00

Väyläviraston päätöksellä jäänmurtaja Kontio lähti Perämerelle 25.12. Talvesta ennustetaan leutoa.

Kontion toiminta-alue tulee avustuskauden alussa olemaan Perämeren pohjoisosassa. Ensimmäiset merialueiden avustusrajoitukset tulevat voimaan 27.12.2020.

Talvimerenkulun päivystysnumero on aktivoitu. Numero +358 50 471 4850 on tarkoitettu operatiivisten asioiden hoitoon virka-ajan ulkopuolella.

”Pitkän aikavälin ennusteiden pohjalta talvesta olisi tulossa leuto, jääpeitteen pinta-alalla mitattuna 70 - 100 tuhatta km²”, arvioi jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

”Pinta-alan laajuus riippuu paljolti huippuhetken tuulista ja pakkasista. Käytännössä Perämeri, Merenkurkku ja itäinen Suomenlahti olisivat jäässä ja lisäksi rannikoilla sekä Riianlahden alueella olisi jäätä. Näillä näkyminen laajin tilanne ajoittuisi helmi-maaliskuun vaihteeseen.”

Väyläviraston käytössä on merellä Arctian kuusi perinteistä ja kaksi monitoimijäänmurtajaa sekä lisäksi Alfons Håkansin Zeus of Finland. Saimaalla avustavat Alfons Håkansin Calypso ja Protector sekä Rauma Catan Meteor. Lisäksi Saimaalla on käytössä juuri valmistunut maailman ensimmäinen moottoroitu irtokeula Saimaa ja merialueilla avustavia hinaajia.

Alkavana talvena avustusrajoituksia satamiin asetetaan jäätilanteen mukaan samoilla periaatteilla kuin edellisinäkin talvina. Tietoa avustus- ja jäätilanteesta: www.baltice.org

Talvimerenkulku-sivustosta löytyvät mm. talvimerenkulun ohjeistus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi sekä venäjäksi.

Lisätietoja:
merenkulun asiantuntija Tuomas Taivi, p.029 534 3328 tai [email protected]

Liitteet