Takaisin

Taiteilija Aarne Jämsän teos Helman heilahdus Helsinki-Vantaan Lentoaseman juna-asemalle

Taiteilija Aarne Jämsän teos Helman heilahdus Helsinki-Vantaan Lentoaseman juna-asemalle

Julkaistu 27.8.2015

Kehäradan asemakaavaa laadittaessa Vantaan kaupunki edellytti, että radan vartta elävöitetään taiteella. Kehäradalle tehtiin ensimmäisenä Suomessa tätä tarkoitusta varten ympäristötaiteen kaava. Taideteosten ensisijaisiksi sijoituspaikoiksi valittiin asemat.

”Kehäradan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota positiivisen palvelukokemuksen luomiseen. Asiakkaille tämä näyttäytyy radalla muun muassa arkkitehtuuriltaan korkeatasoisina asemina, nykyaikaisina Flirt-junina ja sujuvina vaihtoyhteyksinä. Myös esimerkiksi esteettömyyteen on panostettu vahvasti”, kertoo Liikenneviraston ylijohtaja Rami Metsäpelto.

”Asemien tunnusvärit, äänimaisemat sekä taideteokset antavat asemille luonnetta ja tekevät niistä viihtyisiä päivittäisen liikenteen solmukohtia”, hän jatkaa.

Valtion taideteostoimikunta julisti kesäkuussa 2010 kolmelle taiteilijalle (Kari Cavén, Aarne Jämsä ja Santeri Tuori) kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi Lentoaseman juna-asemalle. Kilpailun voitti taiteilija Aarne Jämsä ehdotuksellaan Helman heilahdus.

Helman heilahdus on eräs Suomen mittavimmista taidehankkeista; 7,2 metriä korkea teos hallitsee laiturialueen vastakkaisia seinäpintoja 51 metrin pituudelta. Se on toteutettu skannaamalla taiteilijan piirustukset kuvatiedostoiksi, jotka on kuvankäsittelyprosessissa koottu teoskokonaisuudeksi ja tulostettu alumiinilevyille.

Teos julkistetaan Helsinki-Vantaan juna-asemalla torstaina 27.8. klo 14.00.  Teoksen julkistaa presidentti Tarja Halonen.


reaktionapit