Takaisin

Suomessa käyttöön uudenlainen joukkoliikenteen matkakortti – Tieto lippujärjestelmän toimittajaksi

Suomessa käyttöön uudenlainen joukkoliikenteen matkakortti – Tieto lippujärjestelmän toimittajaksi

Julkaistu 2.10.2013

Suomessa kehitetään uutta lippu- ja maksujärjestelmää, joka mahdollistaa tulevaisuudessa yhden matkakortin käytön valtakunnallisesti eri joukkoliikennemuodoissa. Uutta palvelua toteuttamaan on perustettu 22 kaupungin ja valtion yhteisesti omistama osakeyhtiö TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy, joka on solminut sopimuksen Tieto Finland Oy:n kanssa yhteisen lippu- ja maksujärjestelmäpalvelun toimittamisesta.

Matkustajille tämä valtion ja kuntasektorin yhteishanke mahdollistaa yhden matkakortin käytön mukaan liittyneiden kaupunkiseutujen alueella. Matkakorttia voi aluksi käyttää bussiliikenteessä. Kortin käyttöä on mahdollista laajentaa myös muihin joukkoliikennemuotoihin.

TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toiminta kattaa tällä hetkellä Suomen 22 keskeisintä pääkaupunkiseudun ulkopuolista kaupunkiseutua. Kaupungit ja maaseutuliikenteestä vastaavat ELY-keskukset päättävät lippujen hinnoista ja siitä milloin ottavat uuden palvelun käyttöön. Nyt hankittava palvelu valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä. Hankintakokonaisuuteen kuuluvat taustajärjestelmä, korttisovellus, rajapinnat, myynti- ja palvelupistesovellukset sekä näiden ylläpitopalvelut. Helsingin seudulla (HSL-alue) on käynnissä oma laaja lippu- ja informaatiojärjestelmän uudistushanke, joka valmistuu vuoden 2015 loppuun mennessä.

– Matkustajien kannalta yksi yhteinen matkakortti helpottaa ja sujuvoittaa joukkoliikenteellä matkustamista, mikä omalta osaltaan auttaa tekemään joukkoliikenteestä houkuttelevampaa. Lisäksi järjestelmä tarjoaa jatkossa uusia liiketoimintamahdollisuuksia eri liikennemuodoilla liikkujille suunnatuissa palveluissa, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Kankkunen TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:sta.

Hanke edistää hallitusohjelman ja liikennepoliittisen selonteon tavoitteita yhteiskäyttöisistä joukkoliikennepalveluista. Tehokkuutta toimintaan saadaan sillä, että yksittäisten kaupunkien ei tarvitse kunkin hankkia ja ylläpitää omaa lippu- ja maksujärjestelmäänsä.

– Tällä hetkellä kaupunkiseuduilla on käytössä useita eri toimijoiden maksujärjestelmiä ja matkakortteja. Yhtenäinen matkakorttijärjestelmä helpottaa matkantekoa, matkalippujen hankintaa ja mahdollistaa uusien valtakunnallisten palvelujen syntymisen, kertoo hankkeen projektipäällikkö Helge Finnberg Liikennevirastosta.

Hankkeen myötä joukkoliikenteen viranomaiset saavat yhteiskäyttöisen palvelun, jonka avulla saadaan seuranta- ja tilastotietoa matkustajamääristä ja lipputyyppien käytöstä, mikä parantaa linjaston suunnittelua ja mahdollistaa liikenteenharjoittajien tasapuolisen kilpailutuksen. Tämä realisoituu pitkällä aikavälillä kustannussäästönä julkisella sektorilla.

– Tiedolle tämä on merkittävä sopimus. Haluamme olla mukana kehittämässä Suomen joukkoliikennettä, ja yhdessä TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n kanssa pääsemme viemään Suomen joukkoliikennettä kohti valtakunnallista yhteiskäyttöistä maksujärjestelmää, sanoo Leila Lehtinen, Tiedon Public -toimialan Suomen vetäjä.

TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy on kuntien ja valtion yhteinen IT-palvelu- ja hankintayhtiö. Sen toiminta kattaa yli 20 keskeisintä kaupunkiseutua ympäri Suomea. Yhtiön tarkoituksena on hankkia, kehittää ja ylläpitää joukkoliikenteen toimivaltaisten viranomaisten yhteistä lippu- ja maksujärjestelmää.

Joukkoliikenteen Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:ssä mukana ovat Suomen valtion (Liikennevirasto) lisäksi seuraavat kaupungit: Hämeenlinna, Imatra, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi, Kokkola, Kotka, Kouvola, Kuopion kaupunki, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Salo. 


reaktionapit