Hyppää sisältöön

Sorateiden kunnossapitoa tehdään säiden ehdoilla

Julkaistu 2.11.2021

Syksyn sateet ovat pehmentäneet sorateitä ja tehneet niistä kuoppaisia. Kunnostustöissä ajoituksella on merkitystä, sillä jäätyneen pinnan muokkaus ei enää onnistu. Tasainen tien pinta helpottaa kuitenkin tienpitoa läpi talven.

Sorateiden kunnosta on tullut viime viikkoina runsaasti palautetta tienkäyttäjiltä. Kansalaisten päällimmäinen huoli on, saadaanko tie kuntoon ennen talvea. Onnistunut ajoitus on tavoitteena  tienpitäjälläkin. ”Kunnossapidossa tähtäämme siihen, että tien pinta on tasainen juuri ennen jäätymistään, tällöin talvihoito onnistuu parhaiten”, sanoo teiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen. ”Kun tasattu tienpinta jäätyy ja saadaan lumesta pieni kerros, on aurausta helpompi tehdä läpi talven.” 

Töitä on siis käynnissä. Teitä tasataan, kaltevuuksia korjataan, reunapalteita poistetaan ja mursketta lisätään. Vaikka syksy on otollisin aika sorateiden kunnossapitotöille, myös liiasta kosteudesta on haittaa: Sateen täysin pehmittämää tietä ei voida muokata, ei myöskään jäätynyttä tietä. ”Aikaikkuna talvea valmistelevalle kunnostustöille on lopulta melko lyhyt, mutta tärkeä osa talveen varautumista”, Pirinen summaa.

Faktaa sorateistä
Valtion tieverkosta noin 27 000 kilometriä on sorateitä.
Alueellisesti sorateiden määrä vaihtelee suuresti.
Soratiet ovat tyypillisesti vähäliikenteisiä teitä.
Soratie on kustannustehokas ratkaisu vähäisille liikennemäärille.
 

Lisätietoa:

Sorateiden kunnossapito https://vayla.fi/kunnossapito/tieverkon-kunnossapito/soratiet


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta