Takaisin

Sähköpolkupyörällä työmatkat taittuvat ripeästi, hikoilematta

Sähköpolkupyörällä työmatkat taittuvat ripeästi, hikoilematta

Julkaistu 15.4.2015

Sähköavusteisella pyörällä matkanteko sujuu ketterästi ylämäkeenkin ilman uuvuttavaa rehkimistä. Sen tietävät myös Liikenneviraston työmatkapyöräilijät Raija Ylänen ja Vesa Männistö.

Ulkonäöltään sähköpolkupyörä ei juuri eroa tavallisesta pyörästä. Lisäosat tekevät sähköpolkupyörästä 6-9 kiloa tavallista pyörää painavamman, mutta pyöräilystä itsestään verrattomasti vaivattomampaa.

Liikennekeskussihteeri Raija Yläsen mukaan ajamisen keveys madaltaa huomattavasti liikkeelle lähtemisen kynnystä. Aiemmin polven nivelrikko rajoitti Yläsen liikkumista, mutta nyt hän on jo parin vuoden ajan kulkenut työmatkat sähköpolkupyörällä keväästä talven tuloon. 13 kilometrin matkaan Kaarinasta Turkuun kuluu noin 50 minuuttia. Bussimatka vaihtoineen kestäisi kauemmin.

– Sähköpolkupyörällä ajaminen ei nosta kuntoa yhtä tehokkaasti kuin perinteinen pyöräily, mutta eipä tarvitse polkea hampaat irvessä. Minulle on mindfulnessia, kun aurinko paistaa ja voin ajella töihin pitkin Aura-joen rantaa keskellä kulttuurimaisemaa.

Yläsen laskelmien mukaan 1200 euron sähköpolkupyörä on ollut viisas sijoitus. Ajan säästymisen lisäksi pyörä on maksanut itsensä takaisin vähentyneinä matkakuluina, laihtumisena, aktiivisuustason nousuna sekä henkisen hyvinvoinnin lisääntymisenä.

Vesa Männistö testaa sähköpolkupyörää, jota Liikennevirasto lainaa työntekijöilleen. 

Lempeä vaihtoehto lyhyille automatkoille

Väylänpidon asiantuntija Vesa Männistön kolmihenkinen perhe osti sähköpolkupyörän noin kuukausi sitten yhteiskäyttöön.

– 1200 euron esittelypyörä hankittiin kokeilunhalusta. Haluan olla mukana kehityksessä. Jos pyörällä on kesän aikana paljon käyttöä, ostamme luultavasti toisenkin.

Männistö aikoo pyöräillä työmatkat Nummelasta Helsinkiin muutaman kerran kuukaudessa. Vaimo ajaa pyörällä ostoksille.

– Sähköpyörä mahdollistaa myös yhteiset lenkit mäkisessä kotimaastossa. Teini-ikäinen poika on testannut pyörää, ja pitää sitä vauhdikkaana pelinä.

Männistö arvostaa sähköpyörän rauhaisaa, mutta sujuvaa matkantekoa. Matka taittuu iloisesti ja maisemat vaihtuvat. Perinteisellä pyörällä eteneminen monesti junnaa ylämäessä ja motivaatio katoaa.

Sekä Ylänen että Männistö suosittelevat sähköpolkupyörää periaatteessa jokaiselle, mutta erityisesti auton korvikkeeksi kaikille mukavuudenhaluisille, jotka eivät mielellään liiku lyhyttäkään matkaa hikoilemisen pelossa. Pyörä kannattaa ostaa asiantuntevan palvelun erikoisliikkeestä ja ennen ostopäätöstä lukea netistä käyttäjien kommentteja. Parhaan käsityksen sähköpolkupyörän ominaisuuksista antaa reilun pituinen koeajo.

Teksti ja kuvat: Katri Sipilä


reaktionapit