null
null Saattoautoilla ohjataan liikenne turvallisesti tietyömaan ohi

Saattoautoilla ohjataan liikenne turvallisesti tietyömaan ohi

Julkaistu 11.06.2018
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Tänäkin kesänä tietyömaiden turvallisuutta tuetaan saattoautoilla.

Toukokuussa Liikennevirasto uutisoi päällystävänsä kesän aikana 3000 kilometriä maanteitä. Tietyömaat sulkevat kaistoja, jotka tienkäyttäjien on ohitettava yhden kaistan kautta. Saattoautot on otettu käyttöön tietyömaiden ohittamisen turvallisuuden varmistamiseksi – ne opastavat molemmista suunnista tulevat tienkäyttäjät työmaiden ohi sopivalla nopeudella.

Liikenneviraston työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalaisen mukaan saattoautoilla halutaan varmistaa etenkin tietyömailla jalkaisin työskentelevien turvallisuus. ”Tilapäisesti alhaiset nopeusrajoitukset on säädetty syystä – korkeat nopeudet ja työmaan väärin ohittaminen ovat tietyömailla vaaratekijöitä. Näiltä tilanteilta toivomme saattoautojen avulla vältyttävän”.

Työmaan ohi oikealla nopeudella

Saattoautojen toimintaperiaate on yksinkertainen. Auto asettuu etummaiseksi tietyömaata ohittavassa autojonossa ja saadessaan luvan joko liikenteenohjaajalta tai liikennevalolta, ohjaa jonon tietyön ohi. Saattoauto ajaa tietyömaalle asetetun tilapäisen nopeusrajoituksen mukaisesti, mutta myös hitaammin tilanteen sitä vaatiessa. Ohitettuaan tietyömaan saattoauto siirtyy sivuun päästäen autot ohitseen.

Suomessa saattoautoja on kokeiltu ensi kertaa kymmenisen vuotta sitten. Vuonna 2013 Risto Lappalainen ja ELY-keskuksen projektipäällikkö Matti Ryhänen kävivät tutustumassa saattoautojen toimintaan ruotsalaisilla tietyömailla. He vakuuttuivat niiden hyödyistä siinä määrin, että Liikenneviraston ensimmäinen saattoautokokeilu tehtiin jo seuraavalla päällystyskaudella, kesällä 2014. ”Huomasimme saattoautojen olevan ratkaisu, josta olisi apua myös suomalaisten tietyömaiden turvallisuudelle”, Lappalainen kertoo.

Saattoautot vakiintuvat

Nyt kokeilusta on ehtinyt kasvaa hyväksi todettu käytäntö ja kesällä 70 tietyömaata on mahdollista ohittaa saattoautojen opastamana. Uutena tavoitteena tälle kesälle on saattoautojen perään kiinnitettävien kylttien täsmentäminen. ”Saattoautojen kylttien ja tekstien tulee noudattaa jatkossa yhtenäistä linjaa. Haluamme saattoautojen tunnistamisen sujuvan tienkäyttäjiltä vaivattomasti”, Risto Lappalainen kertoo.

Lappalainen toivoo tienkäyttäjiltä ennen muuta malttia: ”Päällystystyöntekijöiden turvallisuutta tulee kunnioittaa seuraamalla saattoautoja ohjeiden mukaisesti. Toivon kesän olevan mahdollisimman turvallinen tietyömailla työskenteleville sekä niitä ohittaville!”