Takaisin

Rautatieasemien kuulutusääni vaihtui - kuulutusten keskiössä matkustajien odotukset

Rautatieasemien kuulutusääni vaihtui - kuulutusten keskiössä matkustajien odotukset

Julkaistu 1.6.2015

Kaikilla Suomen rautatieasemilla alkoi kuulua uusi kuuluttajaääni tänään 1.6. alkaen. Suomen lähes 180 rautatieasemalla annetaan päivittäin junaliikenteen aikatauluista ja muusta toiminnasta lähes 15 000 erilaista kuulutusta matkustajille. Kokenut äänityöntekijä Eva Lönnblad valittiin uudeksi kuuluttajaääneksi viime elokuussa.

Liikenneviraston tavoitteena on tehdä tuhansista päivittäisistä matkoista toimivia ja sujuvia kaikille. Kuulutusten äänellä on merkitystä, sillä ne tavoittavat miljoonia matkustajia vuosittain. Vuonna 2014 Suomessa tehtiin 103,9 miljoonaa junamatkaa. Kuulutuksissa on myös huomioitu erityisryhmien tarpeet.

Liikennevirasto käynnisti uuden Asemien äänen hakuprosessin vuoden 2014 kesällä.
53 ammattilaisäänen hakijan joukosta finaaliin pääsi viisi ehdokasta. Valitsijaraadin ja lähes 4000 kansalaisen äänten perusteella Lönnbladin ääni valittiin voittajaksi.

- Äänen valinnassa painottui äänen selkeys, kirkkaus ja soveltuvuus asemakuulutuksiin. Myös kielitaidolla oli painoarvoa, sillä kuulutuksia tehdään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, kertoo projektin vetäjä Kimmo Turunen Liikennevirastosta.

Äänen valinnassa Liikennevirasto konsultoi myös erityisryhmien edustajia Näkövammaisten keskusliitosta ja Kuuloliitosta.

Uudella Asemien äänellä Eva Lönnbladilla on useiden vuosien kokemus äänityöntekijänä eri medioissa.

- Olen tehnyt äänitöitä niin pitkään, että en enää kiinnitä huomiota oman ääneni kuulemiseen eri yhteyksissä. Nyt vain toivon, että äänitykset toimivat asemilla toivotulla tavalla ja palvelevat asiakkaita. Tietysti on myös vähän jännittävää kuulla, miltä irrallisina äänitetyt sanat kuulostavat, kun järjestelmä yhdistelee ne kokonaisiksi lauseiksi.

Venäjäksi kuulutetaan säännöllisesti Helsingin, Pasilan ja Tikkurilan asemilla sekä Lahdessa ja Kouvolassa eli asemilla, joilla on kansainvälistä liikennettä. Venäjänkielisten kuulutusten kuuluttajana toimii Irina Niemenmaa.

Vaativa projekti saatiin päätökseen

Projekti tehtiin yhteistyössä konsulttitoimisto Ramboll Finland Oy:n kanssa. Ramboll muun muassa selvitti äänen valintaan vaikuttavia ominaisuuksia ja arvioi saapuneita ääninäytteitä sekä toimi teknisenä asiantuntijana nauhoitettujen äänten analysoijana.

Äänitettäviä fraaseja oli noin 2200 kolmella eri kielellä, ja laadukkaan lopputuloksen saamiseksi projekti viivästyi alkuperäisestä suunnitelmasta.

Projektin päättyminen on Turusen mukaan samalla huojentava ja jännittävä hetki.

- Matkustajien odotukset ovat varmasti suuret. Nyt testataan yksi osa Liikenneviraston rautatieliikenteen matkustajainformaation laatua.


reaktionapit