Hyppää sisältöön

Rautatie ei ole leikkipaikka

Julkaistu 16.5.2024 8.14

Rautatiealueella asiaton oleskelu on paitsi hengenvaarallista myös kiellettyä. Väylävirasto muistuttaa kesän korvalla rautatiealueen vaaroista. 

Rautateiden sähkölaitteita, yksityiskohta ja hengenvaara-kyltti.
 
Oikopolkuja radan yli, esineitä radalla, asiatonta oleskelua rata-alueella. Väylävirasto saa ilmoituksia asiattomasta oleilusta rata-alueella viikoittain eri puolilta Suomea. Rata-alueella luvattomasti liikkuva ottaa aina hengenvaarallisen riskin: Kaikki liikenne rautatiellä ei kulje tutun aikataulun mukaisesti. Liikkuvien junien lisäksi rata-alueella piilee näkymätön vaara eli sähkö. Raiteelle asetettu esine aiheuttaa vaaran sekä matkustajille että esineen asettajalle.   
 
Nuorten kanssa on hyvä keskustella rautatiealueen vaaroista, ja aikuiset toimivat nuorille myös tärkeänä esimerkkinä. Myös Väylävirasto kampanjoi aiheesta säännöllisesti suoraan nuorille sosiaalisen median kanavissa.  
 

Hyvä muistaa rautateistä: 

Ylitä rautatie vain sallituista paikoista, kuten tasoristeyksestä.  

Sähkörata on aina hengenvaarallinen, ja sen jännite on jopa sata kertaa suurempi kuin kodin pistorasiassa. Sähkö voi niin sanotusti hypätä ajolangoista kauaskin. 

Turvaetäisyys radasta on useita metrejä. Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti. 

Juna ei väistä: Juna on hiljainen ja kulkee nopeasti, ja sen pysähtymismatka on todella pitkä, jopa 1-2 kilometriä.  

Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. On hyvä muistaa, että rataverkon infrastruktuurille vahinkoa tekevä on korvausvelvollinen, vaikka tekijä olisi alaikäinen. 

Aineistoa keskustelun tueksi: 

Miksi rautateillä ei saa liikkua

Jätä rata rauhaan -kampanjavideo

Junan katolla on tappava sähkövirta -kampanjavideo

 Lisätietoa: 
rataturvallisuuden johtava asiantuntija Marko Tuominen, p. 029 534 3981