Raision keskustan kohta -hankkeen kehitysvaihe alkaa yhteistyössä valittujen allianssikumppaneiden kanssa

Julkaistu 3.7.2025 9.52

 

E18 Raision keskustan kohta -hanke etenee konkreettisesti, kun se siirtyy kehitysvaiheeseen. Allianssisopimus on allekirjoitettu 3. heinäkuuta Raisiossa. Valitut allianssikumppanit Destia Oy ja WSP Finland Oy aloittavat työnsä yhdessä Väyläviraston, Raision kaupungin ja Fintraffic Tie Oy:n kanssa. Väylävirasto toimii hankkeen rakennuttajana ja tilaajana.

Kehitysvaiheen aikana laaditaan tarkka toteutussuunnitelma, määritellään hankkeen tavoitekustannukset ja sovitaan yksityiskohdista sekä aikataulusta. Varsinainen rakentaminen alkaa vuonna 2026, ja hanke valmistuu vuoteen 2029 mennessä. Raision keskustan kohta -hanke on osa E18-kehätien parantamista ja kuuluu EU:n TEN-T-ydinverkkoon.

Pöydän ääressä Väyläviraston Magnus Nygård ja Mauri Mäkiaho, Raision kaupungin Timo Oja, Fintraffic Tie Oy:n Jukka Värri, Destia Oy:n Jere Keskinen ja Jaakko Vanha-Kuitti sekä WSP Finland Oy:n Harri Yli-Villamo ja Jari Niskanen.Allianssisopimus allekirjoitettiin Raision kaupungintalolla. Kuvassa eturivissä vasemmalta Jukka Värri (Fintraffic Tie), Jere Keskinen (Destia), Magnus Nygård (Väylävirasto), Harri Yli-Villamo (WSP) ja Timo Oja (Raision kaupunki). Takarivissä Jaakko Vanha-Kuitti (Destia), Jari Niskanen (WSP) ja Mauri Mäkiaho (Väylävirasto). Kuva: Regina Pansin.

”Kehitysvaiheeseen siirtyminen on merkittävä askel liikenneyhteyksien sujuvoittamisessa ja parantamisessa koko kaupunkiseudulla. Samalla se luo edellytykset Raision keskustan kehittämiselle. Allianssimalli tuo eri osapuolet tiiviiseen yhteistyöhön jo hankkeen alkuvaiheessa, mikä edistää hankkeen onnistunutta toteutusta”, sanoo Väyläviraston vastaava projektipäällikkö Mauri Mäkiaho.

Sujuvampi liikenne tukee Raision keskustan kehittämistä

Turun kehätie kulkee Raision keskustan kohdalla vilkkaasti liikennöidyn kaupunkialueen halki. Nykyiset liikennejärjestelyt aiheuttavat ruuhkia ja turvallisuusriskejä sekä rajoittavat keskustan kehittämistä.

Hanke tuo ratkaisuja: liikenne ohjataan jatkossa osittain maan alle maantietunneliin. Kehätien ja katujen tasoliittymät poistetaan, ja liikenne kulkee jatkossa eritasoliittymien kautta. Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita kehitetään. Nämä toimenpiteet sujuvoittavat liikennettä koko Turun seudulla sekä parantavat Naantalin ja Turun satamien saavutettavuutta.

“Hankkeen suunnittelun eri vaiheita on tehty viimeiset 15 vuotta. On valtavan hienoa, että hanke nyt käynnistyy. Hanke tuo ison parannuksen Turun ja Naantalin satamien liikenteelle, ja Raisiossa päästään kehittämään keskustan maankäyttöä. Myös kestävien liikkumismuotojen edellytykset paranevat”, toteaa liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tuovi Päiviö Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Raision kaupungin näkökulmasta hanke tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää keskustaa tulevaisuuden tarpeisiin.

“Tämä hanke on meille historiallinen mahdollisuus. Saamme turvallisemmat ja toimivammat yhteydet keskustaan ja mahdollisuuden kehittää Raision kaupunkirakennetta aivan uudella tavalla”, Raision kaupungin tekninen johtaja Timo Oja sanoo.

Myös liikenteen digitalisaatio on vahvasti mukana hankkeessa.

“Fintrafficin roolina on varmistaa liikenteen sujuvuus ja turvallisuus sekä edistää älyliikenteen hyödyntämistä osana valtatietä. Raision kohta on liikenteellisesti merkittävä ja edellyttää korkeatasoista suunnittelua, jossa otetaan huomioon myös digitaaliset valmiudet”, Fintraffic Tie Oy:n hankepäällikkö Jukka Värri kertoo.

Allianssikumppanit mukana kehitystyössä

Hankkeen allianssikumppanit Destia Oy ja WSP Finland Oy vastaavat yhdessä suunnittelusta ja toteutuksen valmistelusta.

”Ahtaassa ja vilkasliikenteisessä toimintaympäristössä saumaton yhteistyö on erityisen tärkeää. Panostamme merkittävästi työnaikaisiin liikennejärjestelyihin sekä tiedottamiseen, jotta rakentamisvaiheesta aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa alueen asukkaille ja tienkäyttäjille", sanoo Destian projektipäällikkö Jaakko Vanha-Kuitti.

”Tuomme tähän vaativaan hankkeeseen kattavat resurssimme väylä-, silta- ja geotekniikan suunnittelusta. Meillä on myös sitä tukevaa monipuolista osaamista liikenne- ja telematiikkasuunnittelusta. Väyläviraston kestävyystavoitteiden mukaisesti ja infrahankkeiden jalanjäljen pienentämiseksi kiertotalouden ratkaisut tulevat olemaan olennainen osa työtämme. Yhteisenä tavoitteenamme on tuottaa ratkaisuja, jotka palvelevat sekä yhteiskuntaa että tienkäyttäjiä pitkälle tulevaisuuteen", toteaa liiketoimintajohtaja Jari Niskanen WSP:ltä.

Hankkeen tiesuunnitelman mukainen kokonaiskustannusarvio on 235 miljoonaa euroa. Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuksen mukaisesti kustannukset jakautuvat seuraavasti: valtio 190 miljoonaa euroa, Raision kaupunki 16,5 miljoonaa euroa ja Fintraffic Tie Oy 15 miljoonaa euroa. Lisäksi alueella on merkittävä määrä johto- ja laiteomistajien siirtoja, joiden kustannusarvio on noin 10 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Mauri Mäkiaho, vastaava projektipäällikkö, Väylävirasto
p. 029 534 3541, [email protected]