Hyppää sisältöön

Pori-Mäntyluoto-rataosalla alkaa syksyllä ratapölkkykokeilu - tutkitaan vaikutusta tärinään

Julkaistu 26.08.2020

Kuva: Simo Toikkanen

Väylävirasto kokeilee Porissa erilaisten ratapölkkyjen vaikutusta raskaan junaliikenteen aiheuttamaan tärinään. Kokeilu tehdään Pori–Mäntyluoto-radalla reilun kilometrin pituisella osuudella. Asennus alkaa elokuun lopussa ja koeajoihin päästään lokakuun lopulla.

Väylävirasto testaa Ulasoorin alueella miten aiempaa leveämmät ratapölkyt ja toisaalta ratapölkyn alapinnassa olevat joustorakenteet vaikuttavat tärinän leviämiseen. Kokeilussa on mukana muun muassa synteettisiä Japanissa kehitettyjä ratapölkkyjä.

"Synteettisissä ratapölkyissä on kolme eri testattavaa leveyttä. Testiradan tavoitteena on myös saada tutkimustietoa ja käytännön kokemusta siitä, kuinka synteettinen ratapölkky toimii Suomen sääolosuhteissa ja radan käytössä. Tavoitteena on selvittää päällysrakenteen vaikutusta tärinän leviämiseen ympäristöön", kertoo rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin Väylävirastosta.

Pori–Mäntyluoto-rata valikoitui koeosuudeksi, koska rataa korjataan muutenkin vuosina 2020-2021. Sen päällysrakenne vaihdetaan ensi vuonna kokonaan.

Koerakenteiden asennus alkaa Porissa 30.8.2020, ja kokeen tuloksia hyödynnetään valtakunnallisesti.

"Kun raiderakenne on tasaantunut liikenteen alla ja raiteen viimeistelytuenta on tehty, tehdään alueella mittauksia normaaliliikenteen lisäksi erityisillä koejunilla. Koeajot on tarkoitus toteuttaa lokakuun 2020 jälkipuoliskolla", Nummelin sanoo.

Nopeusrajoituksista on saatu jo helpotusta

Väylävirasto on jo maaliskuusta saakka pyrkinyt vähentämään tärinää alentamalla junien nopeuksia eri puolilla maata. Seurantakyselyn mukaan asukkaat ovat kokeneet rajoitusten vaimentavan tärinää.

"Nopeusrajoitusten lisääminen ei juurikaan ole enää mahdollista heikentämättä rautateiden kapasiteettia. Rajoitukset vähentäisivät radoille mahtuvien junien määrää ja siten teollisuuden sekä henkilöliikenteen palveluja", Nummelin toteaa.

Lisätietoja:
Rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin, p. 029 534 3971, [email protected]

Tärinään liittyvät asiakasyhteydenotot:

Liikenteen asiakaspalvelu, puhelin p. 0295 020 600

Liikenteen asiakaspalvelun kaikki yhteystiedot

Lisätietoa melusta ja tärinästä Väyläviraston sivuilta

Liitteet

Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Huolehdimme liikenteen palvelutasosta ja osallistumme liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.