Takaisin

Pakkanen ja lumi vaikeuttavat viikonlopun liikennettä

Pakkanen ja lumi vaikeuttavat viikonlopun liikennettä

Julkaistu 3.2.2012

Vaikeat keliolot koettelevat rata- ja tieliikennettä. Viikonlopuksi on koko maahan luvattu kovaa pakkasta, mikä aiheuttaa ongelmia erityisesti rautateillä. Lisäksi Uudellemaalle odotetaan lumikuuroja ja tuulta. Pääkaupunkiseudun tieliikennettä haittaavat sakean lumisateen aiheuttama huono näkyvyys ja liukkaus.

Keliongelmien vaatimiin kunnossapitotoimenpiteisiin on varauduttu niin maantie- kuin rautatieliikenteessäkin. Myös Perämerellä jäänmurtajat ovat työssä.

Lumityöt käynnissä rautateillä

Rautateillä lumitöitä tehdään ennakoiden. Poikkeuksellisen runsaat lumisateet ja kovat pakkaset voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia junaliikenteelle, kuten esimerkiksi kalustolle ja vaihteille. Laitureiden lumityöt tehdään aina liikenteen ehdoilla. Sujuva yhteistyö kunnossapitäjän ja liikenteenohjauksen kanssa on tällöin tärkeää. Yhden junan myöhästyminen voi myöhästyttää muitakin junia, jolloin junien myöhästymiset voivat ketjuuntua.

Huono näkyvyys haittaa pääkaupunkiseudun liikennettä

Pääkaupunkiseudulla vallitsee tieliikenteessä erittäin huono ajokeli, jonka aiheuttaa paikallinen sakea lumisadealue. Suurin ongelma on erittäin huono näkyvyys. Lisäksi pakkaslumi kiillottuu liikenteen alla erittäin liukkaaksi tienpinnaksi. Liukkautta voi olla myös muualla maassa.

Erittäin huonon näkyvyyden vuoksi ennakointi on tarpeen erityisesti Helsingin suuntaan ajettaessa: huono ajokeli voi tulla eteen hyvin yllättäen, kun muualla maassa vallitsee normaali talvinen ajokeli. Ennakointi tarkoittaa nopeuden alentamista ja riittävän turvavälin pitämistä edellä ajaviin.

Merialueilla normaali talvikeli

Viikonlopun tuulet saattavat hetkellisesti ahtauttaa jäitä. Leutona alkaneen talven kiristyttyä Perämerelle on tullut jääkansi, missä jäänmurtajia on liikkeellä tällä hetkellä viisi. Itäiselle Suomenlahdelle on myös kehittynyt jäätä niin, että ensimmäinen murtaja lähtee töihin.


reaktionapit