Hyppää sisältöön

Muutoksia joukkoliikenteen pysäkkeihin

Julkaistu 30.11.2023

Digiroadin pysäkkityypit on muutettu vastaamaan nykyistä tieliikennelakia. Myös muita muutoksia on tehty helpottamaan pysäkkien ylläpitoa ja hyödyntämistä.

Ihminen pysäkillä lumisateessa

Muutoksia joukkoliikenteen pysäkkeihin

Digiroadissa pysäkin tyyppi voi olla jatkossa linja-autopysäkki, virtuaalipysäkki tai raitiovaunupysäkki. Digiroadissa ei ole enää erikseen paikallis- tai kaukoliikenteen pysäkkejä eikä pikavuorotietoa. Nämä vanhat pysäkkityypit on päivitetty linja-autopysäkeiksi Digiroadin tietokantaan elokuun 2023 lopussa.

Myös Digiroad-sovelluksesta on poistettu mahdollisuus lisätä vanhoja pysäkkityyppejä.

 

Muutoksia valtakunnallisen id:n (ja Livi-tunnuksen) käsittelysääntöihin - valtakunnallinen id ei muutu jatkossa niin helposti

Nämä muutokset koskevat pääasiassa ELYjen ylläpitämiä maanteiden pysäkkejä.

1. Maantiepysäkin valtakunnallinen id säilyy samana, vaikka pysäkkiä siirretään yli 50 m.

  • Aiemmin Digiroad-sovellus lakkautti ELYn ylläpidossa tai maantiellä olevan pysäkin ja loi uuden pysäkin tilalle uudella valtakunnallisen id:llä ja Livi-tunnuksella, jos pysäkkiä siirsi yli 50 m. Nyt pysäkkiä voi siirtää yli 50 m ja tunnukset pysyvät samoina. Sovellus kysyy kuitenkin varmistuksen siirrolle. Kunnan ylläpitämiä pysäkkejä on voinut aiemminkin siirtää yli 50 m.
  • Tämä helpottaa esim. tietyöaikaisia järjestelyjä maanteillä, kun uutta pysäkkiä ei tarvitse luoda väliaikaisuuden takia.

2. Maantiepysäkki, jolle on annettu viimeinen voimassaolopäivämäärä, voidaan ottaa takaisin käyttöön samalla tunnuksella.

  • Aiemmin ELYn ylläpitämää maantiellä olevaa pysäkkiä ei ole pystynyt ottamaan takaisin käyttöön, vaan tilalle oli luotava uusi pysäkki uudella tunnuksella. Nyt myös maantiellä olevan pysäkin tai ELYn ylläpitämän pysäkin, jolle on annettu viimeinen voimassaolopäivämäärä, voi ottaa takaisin käyttöön poistamalla viimeisen voimassaolopäivämäärän. Pysäkin valtakunnallinen id ja Livi-tunnus pysyvät samoina.

3. ELYn ylläpitämän pysäkin valtakunnallinen id pysyy samana, vaikka tielinkin hallinnollinen luokka muuttuu (valtion omistamasta kunnan omistamaksi). Myös tieosoitteen vaihtuessa tai tieosoitteen lakkautuessa valtakunnallinen id säilyy samana.

 

Raitiovaunupysäkkien lisääminen kävelyn ja pyöräilyn väylille

Sovellukseen lisätty uusi valinta: Salli raitiovaunupysäkin luonti kävelyn ja pyöräilyn väylälle. Tämä koskee Helsinkiä, Espoota ja Tamperetta. Digiroadissa ei ole raidegeometriaa. Tampereen ratikka ja Raide-Jokeri kulkevat osin siellä, missä ei ole tiegeometriaa. Jotta pysäkit saadaan sidottua Digiroadissa geometriaan, on päätetty mahdollistaa raitiovaunupysäkkien tallennus kävelyn ja pyöräilyn väylille. Tämä ominaisuus on lähinnä Digiroad-operaattorin käytössä.

 

Kysyttävää? Me autamme! 
Digiroad-operaattori 

Sähköposti: [email protected]

Puhelin: 040 507 2301 (ark. 9-16)