null
null Moottoroitu irtokeula helpottamaan laivojen jäissä kulkemista Saimaan alueella – rakentamisesta vastaa Turun Korjaustelakka Oy

Moottoroitu irtokeula helpottamaan laivojen jäissä kulkemista Saimaan alueella – rakentamisesta vastaa Turun Korjaustelakka Oy

Julkaistu 28.02.2018
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikennevirasto on allekirjoittanut sopimuksen Turun Korjaustelakka Oy:n kanssa irtokeulan hankinnasta ja rakentamisesta. Irtokeula valmistuu loppuvuodesta 2018.

Kuvassa hinaaja, johon on kiinnitetty irtokeula.

Kuva: ILS Oy

WINMOS II (Winter Navigation Motorways of the Sea II) -hanke on EU CEF-rahoitteinen talvimerenkulun kehittämishanke. Sen tavoitteena on kehittää ja parantaa talvimerenkulkua ja sen turvallisuutta sekä turvata jäänmurron resurssitarpeet myös tulevaisuudessa.

Yksi WINMOS II:n osahanke on jäätä murtavan, moottoroidun irtokeulakonseptin kehittäminen Saimaan alueelle. Liikennevirasto solmi rakentamissopimuksen Turun Korjaustelakka Oy:n kanssa 9.2.2018. Uudisrakennus on telakan ensimmäinen, jonka ansiosta runkonumero on komea TRY 001.

Irtokeula-hankkeessa Liikenneviraston partnerina toimiva ILS Oy on tehnyt irtokeulan suunnittelun. Rakentamisen ajan rakennusvalvojaksi kilpailutettiin JapaTiko Oy.

Kuljetuskoneistolla varustettu irtokeula kytketään sitä työntävään hinaajaan (puskija) kiinteästi. Irtokeulassa on kaksi sähkömoottoreiden vetämää suoraa akselilinjaa. Yhdistelmän mitoitus on suunniteltu siten, että se pystyy tehokkaasti toimimaan Saimaan alueella ja kanavassa jäänmurtajana.

Puskijaksi valittiin kilpailutuksella Alfons Hakans AS:n hinaaja Calypso, johon tehdään tarvittavat modifioinnit irtokeulaan kytkettäväksi samalla rakennustelakalla Naantalissa. Sopimuksen mukaan Calypso jatkaa yhdistelmän testien jälkeen Saimaalla jäänmurtopalvelussa irtokeulaa puskien kymmenen vuotta.

Jäänmurtopalvelulla tarkoitetaan jäissä tapahtuvaa alusten avustamista, hinaamista ja liikenteen turvallisuuden varmistamista ja siihen liittyvää liikenteen ohjaamista. Liikennevirasto vastaa talvimerenkulun avustamisen viranomais- ja tilaajatehtävistä sekä valtakunnallisesta koordinoinnista, kehittämisestä ja ohjauksesta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jukka Väisänen, Talvimerenkulkuyksikkö, p. 029 534 3326 tai [email protected]