Takaisin

Maanteille ei odoteta pahoja ruuhkia pääsiäisenä

Maanteille ei odoteta pahoja ruuhkia pääsiäisenä

Julkaistu 25.3.2013

Pääsiäisenä pääteille ei odoteta pahoja ruuhkia, mutta jonoja syntyy muutamille tiejaksoille. Vastuullinen kuljettaja huolehtii renkaiden kunnosta ja ottaa selville vallitsevan kelin. Liikkuva poliisi, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttavat, että myös ajotapa on pidettävä olosuhteiden mukaisena.

Liikenneviraston mukaan menoliikenne jakautuu kiirastorstaille ja pitkäperjantaille koko maassa. Menoliikennettä on eniten kiirastorstaina iltapäivällä kello 14–19. Liikennettä on kohtalaisesti myös pitkäperjantaina kello 9–14. Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu pääosin pohjoiseen valtateille 3 ja 4. Liikennettä on normaalia enemmän valtatiellä 3 Tampereelle, valtatiellä 4 Lahden ja Jyväskylän kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen. Ajonopeudet pysynevät silti lähes normaaleina.

Samat tiejaksot ovat vilkasliikenteisimmät myös paluuliikenteessä, joka jakautuu molemmille pääsiäispäiville. Monet palaavat pääsiäisen vietosta jo sunnuntai-iltana, mutta vilkkainta paluuliikenne on toisena pääsiäispäivänä maanantaina kello 14 ja 19 välillä.

Kuljettajan on tärkeää muistaa vastuunsa. Kun liikenne on tavanomaista vilkkaampaa, myös onnettomuusriski lisääntyy. Liian lyhyt välimatka edellä ajavaan johtaa helposti peräänajoihin. Liikenne pysyy sujuvana, kun kuljettajat noudattavat nopeusrajoituksia ja jättävät turvavälin edellä ajavaan. "Jokainen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa liikenteen turvallisuuteen. Kun pidät riittävän turvavälin edessä ajavaan, pystyt ennakoimaan tilanteita paremmin. Tällöin sinulle jää aikaa ja tilaa toimia. Voit ajaa rauhallisemmin, tasaisemmin ja taloudellisemmin”, Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjonen sanoo.

Talviset ajokelit huomioitava pääsiäisenä

Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista kylmempi sää näyttäisi jatkuvan pääsiäiseen asti. Etenkin Lappiin lähtevien autoilijoiden on otettava huomioon talviset olosuhteet. Ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa katsoa tuoreet sääennusteet ja voimassa olevat varoitukset. Tietoa saa myös soittamalla Ilmatieteen laitoksen päivystävälle meteorologille. Saatavilla on myös erilaisia uusia sää-sovelluksia älypuhelimiin ja tabletteihin.

Renkaiden vaihtoa ei kannata hätiköidä – tarkista myös kesärenkaiden kunto

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että nastarenkaita saa käyttää tänä keväänä 8.4. asti, mutta sään tai kelin edellyttäessä niitä voi käyttää myöhemminkin.

Renkaiden kunto ja rengaspaineet on syytä tarkistaa aina renkaiden vaihdon yhteydessä. Vesiliirron välttämiseksi renkaiden kulutuspinnan olisi hyvä olla vähintään 4–5 millimetriä. Rengaspaineet kannattaa tarkistaa kuukausittain, sillä väärät paineet heikentävät ajoneuvon ajo-ominaisuuksia ja lisäävät polttoaineen kulutusta. Renkaiden lisäksi ajovalojen toimivuus tulisi tarkistaa säännöllisesti.

"Myös kesäauton renkaiden kunto on tarkistettava aina ennen kuin menopeli otetaan talviteloilta", tarkastaja Tuomas Peltokangas Trafista muistuttaa. ”Kaiken kaikkiaan autoilijoiden tulisi kiinnittää huomiota renkaiden kuntoon nykyistä enemmän, sillä vain hyväkuntoiset renkaat tekevät ajamisesta turvallista säällä kuin säällä.”


reaktionapit