null
null Maan alta louhitusta musiikista äänimaisemia Kehäradalle

Maan alta louhitusta musiikista äänimaisemia Kehäradalle

Julkaistu 14.12.2015
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Kesällä avattava Kehärata ei ole pelkkä rataverkosto. Maan alla risteilee monenlaisia tunneleita, huoltoreittejä, pumppaamoja, voimansiirtohuoneita tai siirtymäkäytäviä, joihin normaalisti ihmisillä ei ole sisäänpääsyä. Näissä kolkoissa, logistiikka-infran täyttämissä teknisissä tiloissa, joissa Kehärataa on yli kolme vuotta rakennettu, on tehty nyt myös taidetta uudella kokeilevalla tavalla.

Pitkän linjan ammattimuusikot Tapani Rinne (mm. Rinneradio) ja Teho Majamäki (mm. Ismo Alanko Teholla) ovat inspiroituneet maan alla olevista erilaisista luonnonakustiikoista, ja luoneet Kehäradan kolmelle Vantaan tunneliasemalle omanlaisensa äänitaideteoksen – 35 metriä maanpinnan alapuolella. Äänimaisemista pääsee nauttimaan Aviapoliksen, Lentoaseman ja Kivistön asemilla Kehäradan avautumisesta lähtien heinäkuussa 2015.

Vantaan kaupunki haluaa ennakkoluulottomasti etsiä ja kokeilla uudenlaisia tapoja, joilla parannetaan elämisen laatua ja kokemuspintoja. Korkean teknologian logistiikkahanke voi ympäristönä tarjota myös innovatiivisen toimintaympäristön.

– Rata- ja asema-alueet koetaan usein pelottavina ja turvattomina. Tutkimusten mukaan taide, eritoten rauhoittava musiikki, vähentää levottomuutta ja ihmisten turvattomuuden kokemusta julkisissa tiloissa, kertoo kaupunkikulttuuripäällikkö Lea Rahkola-Kauranen.

Äänimaisemaprojektin myötä Vantaa tuo Suomen eurooppalaisten suurkaupunkien joukkoon, joissa on jo osattu hyödyntää musiikkia asemilla tuomaan viihtyisyyttä ja tasoittamaan stressiä – osana laadukasta arjen sujuvuutta. Kehäradan äänimaisemat antavat kiireiselle kaupunkilaiselle positiivisia virikkeitä ympäristössä, jonka on aiemmin liittänyt vain käytännölliseen paikasta toiseen siirtymiseen. Jokaisen kolmen aseman äänimaisema tulee olemaan erilainen ja kertomaan monikerroksisen tarinan aseman alueen historiasta sekä käyttöidentiteetistä.

http://vantaakanava.fi/musiikkia-maan-alta/

Lisätietoja:

Lea Rahkola-Kauranen
Kaupunkikulttuuripäällikkö
[email protected]
050 312 1969 

Haastattelupyynnöt:

Riina Merenluoma
Tuottaja
[email protected]
050 302 6447