null
null Lisää avointa dataa – Liikennevirasto avaa rautateiden kunnossapitotietoja ja mallin rautateiden infrastruktuurista

Lisää avointa dataa – Liikennevirasto avaa rautateiden kunnossapitotietoja ja mallin rautateiden infrastruktuurista

Julkaistu 20.12.2016
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikennevirasto tarjoaa entistä kattavammin avointa dataa myös rautateiden kunnossapidosta.

Liikenneviraston Digitraffic-palvelu laajenee siten, että sieltä saa jatkossa junaliikenteen ennakkotietojärjestelmän julkisia tietoja. Tällaisia tietoja ovat muun muassa suunniteltujen ratatöiden ennakkoilmoitukset ja -suunnitelmat. Samalla avataan myös vuosisuunnitelmatiedot, jotka kertovat ratatöistä kalenterivuosittain.

Ennakkotietojärjestelmän liittyy malli rautateiden infrastruktuurista. Tämän niin kutsutun Trakedia-infran tiedot avataan samalla, sillä niitä tarvitaan ennakkotietojärjestelmän tietojen hyödyntämisessä. Infrastuktuurimalli on temporaalinen, eli tiedot on sidottu aikaan. Näin esimerkiksi rataverkon kehitystä on mahdollista seurata mallin avulla.

Kaikki uudet tietolajit avataan REST-tyyppisissä avoimissa rajapinnoissa. Hyödyntäjien työn helpottamiseksi rajapintoihin on tarjolla koneluettava Swagger-kuvaus ja muutamia koodiesimerkkejä. Rajapinnoista saatavien tietojen käyttölupa on Creative Commons 4.0 Nimeä.

Liikennevirasto on jo keväällä 2015 avannut rautatieliikenteen reaaliaikaisia liikennetietoja. Nämä tiedot ovat saatavilla Digitraffic-rajapinnasta. Kyseistä rajapintaa on koko ajan kehitetty ja tietosisältö on laajentunut esimerkiksi junien kulkutietoviesteillä. Kehitystyötä on nopeuttanut aktiivinen kehittäjäyhteisö, jolta Liikennevirasto on saanut runsaasti hyviä parannusehdotuksia.

Lisätietoa

http://www.liikennevirasto.fi/digitraffic

http://www.liikennevirasto.fi/avoindata/kehittajille

http://www.liikennevirasto.fi/ammattiliikenne-raiteilla/liikennesuunnittelu/jeti