null
null Liikenteen avoimen datan noutopöytä on katettu

Liikenteen avoimen datan noutopöytä on katettu

Julkaistu 24.01.2017
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikenneviraston avoimen datan noutopöydästä löytyvät muun muassa tiedot kelikameroista, reaaliaikaisesta liikennetilanteesta, ratainfrasta ja merikartoista. Poiketen buffet-ravintoloiden tarjonnasta, nämä herkut ovat kaikille ilmaisia. Bon avoin data!

Avointa dataa on useasti kuvattu digitaaliseksi polttoaineeksi. Tämä vertauskuva on osuva, sillä useat palvelut tarvitsevat sitä toimiakseen. Esimerkiksi monet sovelluskauppojen kärkisijoille kavunneet liikennesovellukset hyödyntävät Liikenneviraston avointa dataa.

”Olemme jo useamman vuoden ajan tarjonneet avointa dataa liikenteen ja liikkujien käyttöön. On ilahduttavaa nähdä, että Liikenneviraston dataa hyödynnetään laajasti”, toteaa yksikön päällikkö Jari Myllärinen Liikennevirastosta.

Myllärinen huomauttaa, että Liikennevirastossa avoimeen dataan suhtaudutaan erittäin suopeasti. ”Lähtökohtana on, että kaikki omistamamme tietoaineistot ovat avoimia. Poikkeuksena ovat sellaiset aineistot, joiden saatavuutta rajoittavat varautumisen vaatimukset, lainsäädäntö tai liikesalaisuudet.”

Lisää liikenteen avointa dataa myös tänä vuonna

Liikennevirasto avaa säännöllisesti tietovarantoja. Viimeksi joulukuussa Liikennevirasto avasi junaliikenteen ennakkotietojärjestelmän tiedot, joihin lukeutuvat suunniteltujen ratatöiden ennakkoilmoitukset ja -suunnitelmat. Samalla avattiin myös vuosisuunnitelmatiedot, jotka kertovat ratatöistä kalenterivuosittain.

Tänä vuonna Liikennevirasto on avaamassa tietoja esimerkiksi tietöistä ja tiestön kunnossapidosta. Myös merenmittausaineistoja tullaan avaamaan.

Liikennevirasto oli mukana tiistaina 24.1. järjestetyssä #Liikennelabra goes avoin data -seminaarissa. Tilaisuuden esitykset voit ladata tästä. Tilaisuuden tallenne löytyy alta:

Lisätietoa

http://www.liikennevirasto.fi/avoindata