Takaisin

Liikenneviraston jäänmurtajahankinta etenee

Liikenneviraston jäänmurtajahankinta etenee

Julkaistu 27.11.2013

Liikenneviraston tehtävänä on turvata talvimerenkulun edellytykset ja huolehtia elinkeinoelämän merikuljetusten ympärivuotisesta toimivuudesta. Jäänmurtoavustuksen toimivuus ja kustannustehokkuus ovat Suomen elinkeinoelämän ja ulkomaankaupan kriittisiä kilpailukykytekijöitä.

Liikennevirasto on hankkimassa uutta perusjäänmurtajaa korvaamaan lähivuosina poistuvaa jäänmurtokapasiteettia. Hankkeelle on myönnetty EU-tukea 24 miljoonaa euroa, minkä ansioista Suomen valtion rahoitusosuus on selkeästi pienentynyt.

Liikennevirasto sai hankintalain mukaisesti toteutetussa kilpailutuksessa määräaikaan mennessä kaksi tarjousta, STX Finland Oy:ltä ja Arctech Helsinki Shipyard Oy:ltä.

Jäänmurtajan rakentajaksi valittiin Arctech Helsinki Shipyard Oy. Tavoitteena on, että sopimus allekirjoitetaan vuoden loppuun mennessä ja murtajan rakentaminen aloitetaan ensi vuoden alussa.

STX Finland Oy:n tarjous jouduttiin hylkäämään tarjouspyynnön vastaisena.

Hankittava uusi perusjäänmurtaja edustaa uusinta huipputeknologiaa, ja se on suunniteltu erityisesti Itämeren vaativimpaan jäänmurtoon. Murtaja käyttää polttoaineena sekä dieseliä että LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua, mikä pienentää sen päästöjä ja polttoainekustannuksia. Lisäksi uusi perusmurtaja varustetaan öljyntorjunta- ja hätähinauskapasiteetilla myös vaativiin avomeriolosuhteisiin eli alus on ympärivuotisessa käytössä.


reaktionapit