null
null Liikennevirasto mukana Talvitiepäivillä

Liikennevirasto mukana Talvitiepäivillä

Julkaistu 17.02.2016
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikennevirasto on mukana Talvitiepäivillä 17.–18.2.2016 Tampereella. Talvitiepäivät on kansainvälinen asiantuntijaseminaari, joka keskittyy teiden, katujen, yleisten alueiden ja kiinteistöjen talvikunnossapitoon sekä talviliikenteeseen ja -liikkumiseen. Liikennevirastolta Talvitiepäivillä ovat mukana muun muassa ELY-johtaja Tuovi Päiviö ja kunnossapito-osaston johtaja Jukka Karjalainen.

Jukka Karjalaisen mukaan tänä talvena suurimmat haasteet teiden talvikunnossapidolle ovat aiheutuneet suurista lämpötilan vaihteluista. Talvella teillä liikkumisen turvallisuuteen vaikuttaa kuitenkin sekä väylänpitäjän että tienkäyttäjän toimenpiteet. Tehokas kunnossapitojärjestelmä ei yksinään riitä, vaan myös esimerkiksi nopeusrajoitukset ja aktiivinen kelitiedottaminen ovat olennaisia tekijöitä turvallisuuden kannalla. Jokaisen tienkäyttäjän tulisi lisäksi omalta osaltaan huolehtia, että auton renkaat ovat kunnossa ja maltti on mukana matkassa. Samat vinkit pätevät myös hiihtoloman matkaajille.

”Kyllä maltti on valttia. Teillä on paljon liikkujia nyt. Pyrimme pitämään kunnossapidon tason hyvänä, mutta silti teillä voi olla huonojakin olosuhteita, jolloin tulisi malttaa ajaa varovasti sekä huolehtia, että autossa on kaikki kunnossa talvea varten”, ohjeistaa Jukka Karjalainen.

Yhtäläisyyksiä ja eroja teiden talvikunnossapidossa Pohjoismaiden välillä

Liikenneviraston ELY-johtaja Tuovi Päiviö pitää Talvitiepäivillä esityksen Suomen ja Pohjoismaiden teiden talvikunnossapidosta. Pohjoismaat tekevät yhteistyötä teiden talvikunnossapidossa Pohjoismaiden tie- ja liikennefoorumissa PTL:ssa, jossa on kunnossapitojaosto. Kunnossapitojaosto järjestää muun muassa seminaareja, laatii raportteja ja vaihtaa kokemuksia.

”Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on hyvin samankaltaiset tieverkot ja kunnossapito hoidetaan samantyyppisin alueurakoin. Tanskassa ei sen sijaan ole käytössä samanlaisia alueurakoita. Erojakin teiden talvikunnossapidossa Pohjoismaiden välillä toki löytyy. Suomi on esimerkiksi ainoa Pohjoismaa, jossa on käytössä talvinopeusrajoitukset. Suomessa myös suolausta on vähennetty, kun taas Norjassa suolan käyttö on viime aikoina lisääntynyt”, Tuovi Päiviö kertoo.

Talvitiepäivien järjestäjinä toimiva Suomen Tieyhdistys, Liikennevirasto, Pirkanmaan ELY-keskus, Pohjoismaiden tie- ja liikennefoorumi PTL ja Tampereen kaupunki. Talvitiepäivillä on seminaarin lisäksi työnäytöksiä ja näyttely, jossa on esillä talvikunnossapitokalustoa sekä talvikunnossapitoon ja -liikkumiseen liittyviä palveluita.

Katso videoilta, mitä Tuovi Päiviö ja Jukka Karjalainen kertovat teiden talvikunnossapidosta. Videoilta selviää myös se, miten kävisi Suomi–Ruotsi-ottelussa teiden talvikunnossapidon osalta.

Lisätietoa:
Jukka Karjalainen, kunnossapito-osaston johtaja, Liikennevirasto, p. 029 534 3537
Tuovi Päiviö, ELY-johtaja, Liikennevirasto,p. 029 534 3594